Не ставай веган, защото е модерно. Опасно е!

Веган
Цифрова кухненска везна с формата на лъжица-27%
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Цифрова кухненска везна с формата на лъжица
30.00 лв.
22.00 лв.
Виж ››

Решилите да станат вегани само защото е модерно, сериозно застрашават здравето си, предупреждава водещ диетолог.

Катрин Колинс от Британската асоциация на диетолозите твърди, че в наши дни все повече хора стават вегани. Те предприемат тази крачка не поради здравословни нужди или етични съображения, а единствено заради влиянието на поп културата, вдъхновени от известни личности, на които се възхищават.

Това крие сериозни рискове, смята още експертът, защото решилите да се подложат на този по съществото си екстремен хранителен режим, не се замислят за последиците от него и най-малкото не го правят, както трябва.

Това, на което ставаме свидетели днес, е своеобразно хранително пуританство. Налице е идеята за възвишен хранителен режим, за придържането към неподправена и идеална диета. Хората виждат в Интернет Гуинет Полтроу с безупречния си външен вид да държи купа с нарове и те искат същото. Това е най-новата мода, но на практика решилите да подражават на актрисата сериозно вредят на здравето си, казва Колинс.

Хората, които стават вегани, защото наистина вярват в тази концепция на храненето, знаят какво и как да направят. Те са наясно как да спрат месото и млечните продукти по начин, който да не им навреди. Не така стои въпросът с тези, които стават вегани само защото е модерно. Не бива да ставате такива само защото сте се вдъхновили от снимка в Интернет, алармира още Колинс.

Нови изследвания разкриват, че броят на британците, които са станали вегани, се е увеличил с 350 на сто през последното десетилетие. Обществото на веганите, организацията на хората, отказали животинските продукти, се изчислява на поне 542 000 души в Обединеното кралство, като броят им непрекъснато расте.

Веганство

Веганският хранителен режим е този, който изключва всякакви животински продукти, включително месо, риба, мляко, сирене, яйца и мед.

Много привърженици на това хранене твърдят, че диетата има редица ползи за здравето. Въпреки това някои диетолози твърдят, че веганите са сериозно заплашени да не си набавят достатъчно протеини и важни витамини и хранителни вещества като B12 и калций.

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати