gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Да се запознаем с Акебия (Шоколадова лоза)

Да се запознаем с Акебия (Шоколадова лоза)

Наталия ПетроваНаталия Петрова
Готвач
241067052k
Шоколадова лоза
Мултифункционална отварачка 5в1
Практичен аксесоар за вашия дом:
Мултифункционална отварачка 5в1
17.50 лв.
Виж ››

Акебията или Шоколадова лоза е увивна дървесна лиана, чийто цветове са шоколадово-лилави с нежен ванилов аромат, който се засилва през нощта. За разлика от цветовете ѝ, плодовете на Акебията са лилаво-виолетови, с мека вътрешност и малки черни семки.

Акебията е агресивно растение, тя може да вирее в топлите страни, обича сенчестите места, но също толкова добре и изключително бързо може да се приспособи и към екстремните –20 градуса.

За разлика от повечето растения, шоколадовата лоза добива зрялост веднъж на пет години. За нейна родина се считат Китай, Япония и Корея.

Плодовете ѝ трудно се намират на пазара и поради това цената им понякога е доста висока.

Плодовете ѝ са ядливи със сладникав вкус и се използват предимно за медикаменти против ракови заболявания. Младите и нежни филизи се използват за салати или консерви, а листата ѝ могат да се използват за чай.

Вътрешността на стеблата се използва за лечение на пикочни проблеми, а корените може да се използва като температуропонижаващо средство.

Акебия

Вкусът на плодовете наподобява вкуса на малината.

Предпазва от дизентерия, предотвратява заболявания на храносмилателната система и унищожава грам-положителните бактерии в стомашно-чревния тракт.

Шоколадовата лоза е богата на витамин С, като съдържа до 930 мг на 100 г.

Акебията е незаменим източник на минерали, като магнезий и калий са с най-високо процентно съдържание. Съдържа още желязо, цинк, калций и манган, а плодовете ѝ са богат източник на аминокиселини.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати