От природната аптека - 5 чая с отхрачващо действие

Чай
Защитна маска с клапан подсилена със сребърни йони (размер L-XL)
Ефикасна защита срещу вируси и бацили с:
Защитна маска с клапан подсилена със сребърни йони (размер L-XL)
13.00 лв.
Виж ››

Храчките се образуват в резултат на вирусни инфекции на горните дихателни пътища. Това е слуз, която се събира в трахеалната тръба на белите дробове. С настъпването на зимата се увеличават и въздушните микроби, водещи до образуването на храчки. Тези микроби често причиняват грип, настинка и инфекции. Консумирането на билкови чайове облекчава кашлицата.

Има много билкови чайове, които имат изразено отхрачващо действие. Най-използваните са чайовете, направени от евкалипт, мента, мащерка и други билки, които се използват и за инхалация и облекчаване на горните дихателни пътища. Важно е да се консумират билкови чайове, които да намаляват ефекта на храчките.

Топъл чай

А кои са най-важните и ефективните билкови чайове за отхрачване?

1. Чаят от мащерка е един от традиционните билкови чайове. Най-ефикасен е при кашлица и грип. Показва ефект кратко време след приема му, като омекотява гърлото, успокоява стомаха, ускорява изпотяването и намалява микробите. Важна характеристика е, че има отхрачващо действие, като по този начин улеснява откашлянето на жилавите секрети в гърлото и гърдите. Чаят от мащерка може да се подслади с мед вместо със захар. Така медът ще запази за по-дълъг период време под влиянието на самия чай.

2. Чай от мента- естествен билков чай с благотворно влияние върху белите дробове и лечение на кашлица. Освен това чаят от мента намалява мускулните болки и гаденето. Вдишването на изпаренията на ментов чай също може да помогне за отваряне на белите дробове. Маслото от мента може да се използва и като масажно средство, което да се втрие в областта на гърдите и гърлото, което води до облекчаване на кашлицата и отпушва носа.

Чайче

3. Чай от анасон – основната цел на приема на този чай е облекчаване на подутия корем и улесняване извеждането на излишните газове. Съдържащите се антисептични вещества в него помагат лесно да се отърве организмът от микробите, водещи до заболявания. Инхалациите с анасон облекчават белите дробове и действат отхрачващо.

4. Чай от евкалипт – има инхалаторни свойства. Спомага за отпускането на горните дихателни пътища. В тенджера се слага малко вода и малко листа от евкалипт. Вдишването на тази пара омекотява дишането и помага при лесното отхрачване.

5. Чай от копър – още един чай, спомагащ за лесното отхрачване. Омекотява гърлото. Предотвратява сухата кашлица при бронхит. Освен това още облекчава коремни болки, подуване и газове.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати