Циклантера - заместител на печения фасул

Циклантера - заместител на печения фасул

Циклантера

Циклантера е вече не чак толкова непознатата и у нас тревиста лиана, принадлежаща към семейство Тиквени. Произходът ѝ е Южна и Централна Америка. Растението е с много разклонения има силно разсечени листа, които и придават доста красив и обемист вид.

Плодовете и са дълги, кухи и с меки стени, разположени в пазвите на листата. Ядливи са и на вид приличат на малки чушки.

Вкусът им е смесица между печен фасул и краставица. Използват се за добавка към ястия с месо, сирене, риба и други.

Узрелите плодове са консумират печени, а неузрелите се слагат към трушии, салати и т.н. Плодовете и могат да се пържат в тиган, панират, както и да се ползват за направата за зимнина.

В условията, които предлага България като климат, това растение би следвало да се развива добре. Расте в предимно планински райони, като през последните години дори се правят опити за отглеждането му.

Пълнена Циклантера

От опитите, правени с него за отглеждането му в България, може да се каже, че растението плододава 2 месеца след като бъде засято и продължава до късната есен, като ражда изобилно.

Грижите за него са като при краставичките. Плододаването при Циклантерата започва, след като свършат жегите, т.е. не очаквайте плодове през лятото.

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати