Циклантера - заместител на печения фасул
gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Циклантера - заместител на печения фасул

Циклантера - заместител на печения фасул

Циклантера

Циклантера е вече не чак толкова непознатата и у нас тревиста лиана, принадлежаща към семейство Тиквени. Произходът ѝ е Южна и Централна Америка. Растението е с много разклонения има силно разсечени листа, които и придават доста красив и обемист вид.

Плодовете и са дълги, кухи и с меки стени, разположени в пазвите на листата. Ядливи са и на вид приличат на малки чушки.

Вкусът им е смесица между печен фасул и краставица. Използват се за добавка към ястия с месо, сирене, риба и други.

Узрелите плодове са консумират печени, а неузрелите се слагат към трушии, салати и т.н. Плодовете и могат да се пържат в тиган, панират, както и да се ползват за направата за зимнина.

В условията, които предлага България като климат, това растение би следвало да се развива добре. Расте в предимно планински райони, като през последните години дори се правят опити за отглеждането му.

Пълнена Циклантера

От опитите, правени с него за отглеждането му в България, може да се каже, че растението плододава 2 месеца след като бъде засято и продължава до късната есен, като ражда изобилно.

Грижите за него са като при краставичките. Плододаването при Циклантерата започва, след като свършат жегите, т.е. не очаквайте плодове през лятото.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати