Когато заговорим за диети и здравословно хранене, неизбежно споменаваме за плодовете и зеленчуците. Всички ние обаче употребяваме и се сещаме за ограничен брой такива, а не обръщаме внимание на още много, и то изключително по-полезни.
Индианците на северноамериканския континент били хората, които първи започнали да отглеждат и употребяват арония. У нас този безценен плод все още не е добил достатъчна популярност, но е време това да се промени и повече хора да разберат за ползите от него.
1. На първо място, аронията е изключително силен антиоксидант, което означава, че лесно пречиства цялото тяло от натрупани шлаки, стимулира метаболизма и същевременно сваля кръвното, ако имате високо такова;
2. Поради високите нива на йод и фенолкарбонови киселини е полезен за хора с проблеми на щитовидната жлеза. Честия прием на арония регулира нивата на хормоните, свързани с тази жлеза;
3. Също както и останалите дребни горски плодове аронията съдържа големи количества витамин C, който ни помага за по-бързо възстановяване при простуди и вирусни заболявания;
4. Стимулира работата на уринарния тракт, но при хора с изявени проблеми трябва да се приема по-рядко и разредена с повече вода, защото оксаловата киселина, която съдържа, има опасност да кристализира и да образува камъни в бъбреците;
5. Често се използва и при проблеми с паметта и концентрацията. Действа тонизиращо и успокояващо;
6. Благоприятства и спира зародили се възпалителни процеси в организма ни;
Опитайте и няма да съжалявате. Може да се използва под формата на сок, нектар, конфитюр, компот, вино и дори като бонбони;
Консумацията на арония по цял свят се увеличава главоломно, така че е време и ние да влезем в крак с модата и да опитаме този не само модерен, но и изключително полезен плод, който остава недооценен. Може да намерите замразена арония в хладилните витрини на някои магазини.
Вижте още и как сокът от арония бори вирусите.