Четирите най-вредни за детските зъби храни и напитки!

Бонбони

Храната, която консумираме, е причина за редица заболявания на организма. Липсата на ценни витамини и минерали може да отслаби имунната система и да стане причина за най-различни заболявания.

В днешно време все повече деца (на все по-малка възраст) страдат от болки в зъбите, причинени от кариеси. Причините за тях са най-вече в храните, които им поднасяме. В тази статия ще ви запознаем с 4-те най-чести причинителя на кариеси при децата.

Първата причина са бонбоните. Те са толкова вкусни, но и същевременно толкова опасни за зъбите. Имат високо съдържание на захар, която е основна причина за кариеси и болки в зъбите.

Честото глезене на децата може да им навреди, не само на възпитанието, но и на здравето. Бонбоните са лепкави и остават по зъбите, като по този начин повишават риска от развалянето им. Зъбите се мият трудно с паста и четка, затова съвета ми е – избягвайте да давате бонбони на децата.

Втората причина са газираните напитки. Колата и сродните ѝ продукти са с високо съдържание на захар, но освен това съдържат киселини, влияещи негативно на зъбния емайл при децата. Избягвайте ги – има доста мнения в подкрепа на тезата, че не само са причина за болните зъбчета на децата ни, а и на редица тежки заболявания като рак, диабет и други.

Плодовите сокове са третата причина за образуването на кариеси. Всички сме гледали по телевизията, а и не само, примамливи реклами с надписи от рода на 100% натурален, но в действителност това са маркетингови похвати, които далеч не целят да сме здрави и заредени с витамини и минерали. Едва ли има човек, вярващ, че литър от натуралния сок /със 100 процента съдържание/ може да бъде направен и пуснат в продажба за около 2 лв. Истината е, че в тях се съдържат опасни консерванти и големи количества захар, които както писахме по-горе, развалят зъбите.

Газирани напитки

Последната причина ще изненада много от Вас – цитрусовите плодове. Да, те са изключително полезни за здравето с високото им съдържание на витамини и минерали, но са причинител на кариеси. Защо? Високо киселинни са и увреждат емайла. Дори има проведено научно изследване в подкрепа на тази теза.

Съветът ми към Вас е да миете зъбите на децата си старателно, или да следите те самите да го правят. В последните години набира популярност поставянето на т.нар. силанти при деца, именно с цел предпазване на зъбките им.

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Анонимен
Анонимен
13.02.2019 13:34
Пастите за зъби са изключително вредни! Съдържат натриев лаурилсулфат, бронопол и винервайс като абразив. Гел-пастите за зъби нямат абразив, но също са много вредни, поради съдържащите се в тях химикали. Почистването на зъбите става най-добре с клечки или конци за зъби, сода за хляб и евентуално кислородна вода. Но най-важното е да се яде правилната храна! Директно от природата, а не обработена по един или друг начин! По света все още има много туземски племена, живеещи в праисторията, но със здрави зъби! И то без да ги мият! Просто защото не ядат преработена и синтетична храна!
0
0