Gotvach.bg»Статии»Какво да сготвя»Три древни ливански рецепти за всеки ден

Три древни ливански рецепти за всеки ден

Ливанска салата

Ливанската кухня, която е считана за една от най-здравословните и разнообразни в Близкия Изток, е вероятно и най-познатата у нас от всички кухни в Арабския свят. Почти всеки е чувал или дори е пробвал прочутата салата Табуле, която се приготвя от булгур, или пък прекрасния млечен пудинг Аштали.

Въпреки това има и някои не дотолкова познати древни ливански рецепти, които са лесни и бързи за приготвяне. Ето защо сме подбрали за Вас 3 по-неизвестни ливански ястия, които можете да си приготвите по всяко време:

Салата с домати и булгур

Необходими продукти: 3 домата, 1 връзка магданоз, 1 връзка зелен лук, 2 скилидки чесън, 4 с. л. булгур, 2 с. л. лимонов сок, 2- 3 шайби лимон, 3 с. л. зехтин, няколко листенца пресен джоджен, сол на вкус

Начин на приготвяне: Доматите се измиват, нарязват на кубчета и се изсипват в купа. Към тях се добавят нарязаните на ситно зелен лук и магданоз. Булгурът се попарва с вода за 7- 8 минути, отцежда се и се добавя към салатата. Прави се дресинг от пасирания чесън, зехтина, лимоновия сок и солта, с който се залива салатата и всичко се разбърква. Декорира се с листенца джоджен и се поднася. По желание можете да добавите и нарязано на кубчета сирене.

Ароматни картофки по ливански

Ливански картофки

Необходими продукти: 700 г картофи, 1 глава лук, 2 скилидки чесън, 500 г белени домати, 1 с. л. доматено пюре, 3 с. л. зехтин, 1 с. л. захар, 300 г нахут от консерва, няколко листенца пресен кориандър, сол на вкус

Начин на приготвяне: Пресованият чесън и нарязаният на филийки лук се запържват в зехтина и към тях се добавя нарязаният на ситно кориандър. Добавят се и нарязаните на едро картофи и всичко се запържва до покафеняването им. Когато те са почти готови, се слагат нарязаните на кубчета домати, захарта, доматеното пюре и около 2 ч. ч. вода. Ястието се задушава до пълна готовност на продуктите, подправя се на сол и се слага нахута. Оставя се да постои така на тих огън за около 3 минути и се сервира гарнирано с няколко листенца кориандър. По желание може да се добави и кимион.

Ливански десерт Сфуф

Ливански сладкиш Сфуф

Необходими продукти: 2 ч.ч. бяло брашно, 3 ч.ч. фин царевичен грис, 2 ч.ч. захар, 6 с.л. сухо мляко, 3 с.л. куркума

2 с.л. анасон на прах, 1 щипка семена анасон, 3 ч.л. бакпулвер, 120 мл олио, 2 ч.ч. вода

Начин на приготвяне: Водата се кипва със семената анасон за около 5 минути, прецежда се и се оставя да изстине. В подходящ съд се смесват брашното, млякото, захарта, царевичният грис, бакпулверът, сухото мляко, куркумата и анасонът на прах. Всичко се разбърква, добавят се прецедената вода и олиото и отново се разбърква. Целта е да се получи смес с консистенцията на кексово тесто, което се изсипва в намазнена тавичка и се пече за около 50 мин в предварително загрята на 160 градуса фурна.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest