Как правилно да съхраним остатъците от храната?

Как правилно да съхраним остатъците от храната?

Хладилник

Ако искате да запазите остатъка от днешното ядене за по-късно или за другия ден, то най-добре го оставете хубаво да изстине, затворете плътно с капак и приберете в хладилника.

Гозбите трябва задължително да се съхраняват на студено, защото ниските температури предотвратяват появата и развитието на вредни микроорганизми в храна ни. Микроорганизмите и бактериите веднъж образували се в храната, при консумацията ѝ могат да доведат до стомашно неразположение и чревни заболявания.

След прибирането им в хладилника всички ястия си имат срок на годност, затова не бива да бъдат консумирани два дни след поставянето им. Това обаче не важи и за ястията с ориз, те трябва да се консумират в рамките на един ден след поставянето им, защото оризът е много по- податлив на вредните влияния на бактериите.

Също така е много важно да се знае, че остатъците от храна не бива да се претоплят повече от един път. Ако не сте успели да изядете цялото количество, което сте затоплили, то най-добре го изхвърлете.

Ако не желаем да консумираме даден продукт или ястие към момента, може той да бъде замразен. Много е важно обаче да се знае, че срокът му на годност към момента на замразяването в никакъв случай не трябва да е изтекъл.

Хрнителни продукти

Ако размразите или претоплите вече замразявани ястия и продукти, то не бива да ги замразявате отново. Лесен начин да предотвратите това е да замразите продуктите на малки порции. Вместо да размразявате всичко и след това да се наложи да го изхвърлите, то по-добре ще е да вземете и да размразите само една или две малки порции - толкова, колкото са ви необходими.

Много е важно да се следят надписите на етикетите, които са там точно за да покажат кое докога и как можете да съхраните и кое не бива да се съхранява.

Също така бъдете внимателни и за начина, по които нареждате продуктите в хладилника, смесването на готови храни със сурови продукти като различните видове меса и риба, както и млечните продукти може да предизвика развалянето им. Също така консумацията в последствие може да предизвика стомашни неразположения.

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати