Сок от червено цвекло вместо хапчета за кръвно

Сок от червено цвекло вместо хапчета за кръвно

Червено цвекло

Ако не знаете или не сте чували колко е полезен сокът от червено цвекло, е време да научите. Само една чаша на ден сок от цвекло е достатъчна да понижи високото кръвно налягане. Хипертониците е добре да го консумират дори ако заболяването им не се подлага на медикаментозен контрол. Това са установили учени от Лондонски университети.

В сока от червеното цвекло има много неорганични нитрати. Тези съединения могат да бъдат открити в марулята и в зелето. В тялото те се превръщат в азотен оксид, който разширява кръвоносните съдове, а това води до понижаване на кръвното налягане.

На тест с били подложени пациенти на възраст от 18 и 85 години. 50% от тях са пили лекарства срещу хипертония, но те не са им помогнали. Тези доброволци били разделени на две групи - първата е изпивала по 250 милилитра сок на ден, а втората е приемала плацебо.

Този експеримент продължил 4 седмици. Наблюдавали ги 2 седмици преди и 2 седмици след експеримента. При хората, които пили сок 4 седмици, систоличното налягане е било свалено с 8 милиметра, а диастоличното - с 4 милиметра. Това значи, че са се върнали към нормалните показатели.

При тези хора е наблюдавано 20 процентно подобрение на показателя за разширяване на кръвоносните съдове, намалял е и рискът от сърдечносъдови болести.

Салата от цвекло
Снимка: Мюрвет Юсуфова

А при другата група, която приемала плацебо, нямало подобрение на резултатите. Лекарствата обикновено са им понижили систоличното налягане с 9 милиметра, а диастоличното с 5 милиметра.

Ако не ви е много приятен сокът от цвекло, можете да го консумирате на салати, все по-често вече се използва и в кухнята на много ресторанти.

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати