Gotvach.bg»Статии»Какво да сготвя»С дъх на Средиземноморие: Как да приготвим малинов оцет

С дъх на Средиземноморие: Как да приготвим малинов оцет

Малинов оцет

За направата на плодов оцет се използват отпадъците при приготвянето на мармалади, сиропи или вино от различни плодове, както и окапали и презрели плодове.

Плодовете се измиват, меките и сочните се смачкват, а твърдите се раздробяват с дървен чук. Поставят се в съд и се заливат с гореща вода. Добавя се и сладката вода от миенето на тавите, в които са варени сладката и сиропите, а ако това е недостатъчно, прибавя се и захар.

След 2-3 седмици течността се прецежда и се налива в съдове, които се държат на топло, като се прибавя и хубав винен оцет за мая. След 1-2 месеца оцетът се прецежда и се налива в дамаджани или в бутилки, които се затварят плътно и се съхраняват на студено.

Рецепта за Малинов оцет

За направата му се използват всички отпадъци при приготвянето на малинов сироп, малинов мармалад, малиново вино, кални, презрели или окапали малини, събрани от земята.

Плодов оцет

Поставят се в съд и се заливат с вода, колкото да се покрият. Прибавя се по 1 кг захар и 0.5 л винен оцет на 6-7 кг. отпадъци от малини.

Сместа се поставя на топло място и често се разбърква, за да не засъхне повърхността ѝ. След две седмици сокът се отделя и се налива в дамаджани, в които оцетната ферментация продължава.

След един месец оцетът се прецежда и се налива в дамаджани или бутилки, които се затварят плътно и се пазят на студено.

Оцетът от малини е подходящ за салати, супи и др.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest