Кулинарен учебник: Приготвяне на домашни суджуци от свинско месо

Суджук

Свинските суджуци се приготвят от 4 части смляно свинско месо и 1 част твърда сланина, нарязана на малки квадратчета. На всеки килограм от сместа се прибавят по 25 г сол, 2 сг селитра, 2 г счукан черен пипер, 5 г червен пипер, 2 г кимион и малко ситно нарязан лук. Всичко се размесва добре.

Със сместа се пълнят тънките свински черва. Навръзват се малки суджучета и се окачват на проветриво място да поизсъхнат. Те стават по-вкусни и по-трайни, ако се опушат.

Ще дам пример и рецепта за свински суджук с чубрица и свински суджук с чесън.

Свински суджуци с чубрица

Приготвят се от накълцано с брадвичка 5 кг крехко и тлъстичко месо. Посолява се със 110 г сол. Ароматизира се с 20 г кимион, 5 г черен пипер, 5 г бахар и 1 с. л. чубрица. Омесва се добре и се оставя една нощ да поеме миризмата на подправките. След което се пълнят тънките свински черва. Навързат се малки суджучета, които се окачват на проветриво място да поизсъхнат.

Суджуци
Снимка: Веселина Константинова

Свинските суджуци с чесън

Приготвят се от 4 части свинско месо, накълцано на дребно, и 1 част твърда сланина, нарязана на дребни парченца. На всеки килограм от сместа се прибавят по 25 г сол, 2 г черен пипер, 2 г селитра и 1 глава счукан чесън. Сместа се оставя една нощ да се осоли и ароматизира. Пълнят се тънките свински черва. Суджуците се оставят на проветриво място да изсъхнат.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати