Няколко варианта за осоляване на риба

осоляване на риба

1. Осоляване на риба със суха сол

Рибата се измива от слузта, почиства се от люспите и вътрешностите и се отцежда. Натрива се със сол, като се пресмята по 150 г сол на 1 кг риба - по-добре е да се употреби морска сол. Нареждат се в дървен или стъклен съд, като между редовете се поставят зърна черен пипер, бахар и дафинови листа. Оставя се в хладно помещение. След 20 дни се изважда, измива се със студена вода и се окачва на проветриво място да съхне. За да се запази за по-дълго, е хубаво да се опуши.

2. Осоляване на риба в саламура

Рибата, след като се почисти от вътрешностите и люспите, се нарежда в съд. Сварява се саламура от 1 л вода, 250 гр сол, зърна черен пипер, бахар и дафинов лист, охлажда се и се излива върху рибата. След 20 дни рибата се изважда, измива се със студена вода и се окачва на студено проветриво място да съхне. За да се запази за по-дълго, също е хубаво да се опуши

3. Осоляване на риба по бърз начин

Пушена риба

Рибата се почиства и всяка по-отделно се потопява за една минута във вряща подсолена вода - на 1 л вода сложете 40 г сол. След това се поставя за 2 минути в чист оцет, а после се кисне 30 минути в наситен охладен разтвор от сол. Наситеният разтвор се приготвя с толкова сол, че част от нея да остане неразтворена във водата, възварява се и се оставя да изстине. След изваждането ѝ от соления разтвор рибата се окачва на проветриво място. Тя засъхва и по повърхността ѝ се образува тънка корица.

Така приготвената риба се запазва няколко месеца.

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати