gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Съвети за хранене по време на бременност

Съвети за хранене по време на бременност

Съвети за хранене по време на бременност

Чували сме, че когато една жена е бременна, всички я съветват, че трябва да яде за двама. Но експертите от Световната Здравна Организация са на друго мнение. Не трябва да се дава приоритет на количеството храна, а на избора й. Най-доброто хранене и за детето, и за самата майка, е здравословното.

Тъй като тази тема е много важна за бременните жени и бъдещите майки, подробно ще обясним нуждите от въглехидрати, плодове и зеленчуци.

Препоръки на СЗО за здравословно хранене при бременност:

Когато жената е третия месец от бременността си, са ѝ необходими допълнително от 200 до 300 калории на ден в сравнение с пазените диети преди бременността. Тези малки количества могат да се допълнят с 2-3 филийки хляб повече или с чаша мляко.

Здравословното хранене при бременните жени и необходимостта от въглехидрати се основава главно на храни от растителен произход.

Важно е да се ядат зеленчуци, плодове, хляб, картофи, тестени изделия, зърнени храни, боб и леща в комбинация с малки количества: нискомаслено прясно мляко, сирене, кисело мляко, риба, червено месо и птици. Добре е да се консумират плодове и зеленчуци, актуални за сезона. Така ще е сигурно, че ще се консумират пресни и безопасни продукти с повече хранителни вещества.

Съвети за хранене по време на бременност

Колко и какви въглехидрати трябва да се консумират при бременност?

Хляб, зърнени храни, тестени изделия, ориз и картофи – позволено е да се ядат от 6 до 11 порции на ден. Важно е да се знае, че една порция включва:

• една филия хляб - /около 30-40 грама/;

• ½ чаша варени макаронени изделия /макарони, спагети/;

• ½ чаша варени зърнени храни /ориз или овесени ядки/;

• 30 г зърнени продукти;

• 1 картоф със среден размер.

Храната от тази група е основен източник на енергия, а също така е богата на калций, желязо, цинк и витамини от групата В. Зърнените култури и хлябът са добър източник на фибри, които предотвратяват появата на запек, често срещан при бременните жени.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати