Вредните съдове в кухнята

Съдове за готвене

Алуминиеви съдове

Алуминиевите съдове отделят опасен химикал в храната и материалът не е подходящ за постоянно съхранение на храни и напитки. Избягвайте и алуминиевото фолио. Образува неразтворими алуминиево-фосфати съединения. Ако използвате алуминиеви съдове за готвене, след това прехвърлете храната в друг съд, най-добре стъклен.

Медни съдове

Медни съдове не се препоръчват при топлинна обработка. При високи температури калаят започва да се топи. Така попада в храната. Имат висока реактивност към храната.

Пластмасови кутии

Пластмасовите кутии за храна отделят токсини. Те нарушават хормоналния баланс на организма.

Емайлирани съдове

Емайлирани съдове

Ако използвате емайлирани съдове нека бъдат здрави, да не са напукани или да липсва емайл. Кухненски съдове от неръждаема стомана са добър вариант - те са с най-малко реактивен метал.

Чугунени съдове

Чугунени съдове за готвене са добри, но има едно но! Избягвайте да готвите в тях течни и кисели храни, защото реагират с чугуна.

Глинени съдове

Гювеч

Всеки обича вкуса на гювеча или глинения съд. Ако използвате гювеч, също е добре, когато сготвите храната, да я прехвърлите в друг съд. Не съхранявайте храната вътре, защото отделя минимално количество олово. Също така глинените съдове трябва да са добре гледжосани.

Стъклени съдове

Йенско стъкло

Стъклените съдове, както и огнеупорните йенски тави за печене са инертни, имат достъпна цена и са здравословни. Те не отделят нищо вредно. Но в повечето случаи трябва да са добре намаслени, за да не залепне ястието.

Силиконови съдове и форми

Силиконови форми

Кухненски съдове за печене от силикон са инертни и могат да се използват до температура от 220-250 градуса. Не отделя токсични пари. Силиконът е единственият нереактивен материал, който не залепва.

Може да използвате кухненска хартия за печене при реактивни съдове и така да неутрализирате тяхната реактивност. Може да я използвате и за съхраняване на хранителни стоки и храни.

Рейтинг

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Илияна Димова
Много хубава , полезна статия Благодаря
2
0