Хитрата домакиня: Суперинтересни факти за млечните продукти

Млечни продукти

Ето няколко интересни факта за любимите ни млечни продукти прясно мляко, масло и сирене, с които ще можете по-ефективно да използвате вкуса им.

Прясно мляко

Ако преди да се свари прясното мляко, се намаже горният ръб на съда с малко масло, то няма да изкипи.

Прясно мляко

Ако се пусне кубче лед към горещо прясно мляко, по повърхността му няма да се образува каймак.

За да се предотврати пресичането на прясното мляко, се прибавя на върха на ножа бакпулвер и трябва да се използва веднага.

Прясното мляко ще образува повече каймак, ако веднага след сваряване се постави в леген със студена вода, която за 1 час се сменява 2-3 пъти.

Ястията с прясно мляко е желателно да се съхраняват в хладилник до 3 дни. След това стават кисели и могат да предизвикат болки в стомаха.

Ако в прясно мляко се накиснат за 1 нощ семена от тиква или краставици, преди да бъдат засети, се ускорява тяхното поникване.

Маслото

Масло

Маслото се запазва добре няколко месеца в хладилник, ако се постави в буркан с капак.

Ако към маслото се добави чаена лъжичка брашно, то се разбива по-добре и се получава маслена маса.

За да не потъмнее маслото при пържене, е необходимо при разтопяването му да се добавят няколко капки олио.

За да не пръска маслото при пържене, се поръсва малко брашно с върха на ножа.

За да стане меко маслото, след като се извади от хладилника, се поставя в съд, изплакнат с вряла вода. По този начин то омеква, без да се топи.

Сирене

краве сирене

Изсъхналото сирене отново ще придобие първоначалния си вид, ако се залее с охладено прясно мляко. След няколко часа то трябва да се осоли на вкус и да се съхрани в хладилник, но с капак на съда.

Неконсумираните парчета сирене няма да изсъхнат, ако се намажат с незамразено масло или се увият в домакинско фолио.

Ако рендето, с което ще се настъргва сирене, се намаже с малко олио преди това, то се почиства лесно.

Рейтинг

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати