Стара етиопска рецепта с кафе лекува болките в корема

Кафе

Кафето, стига да не се прекалява с него, има много здравословно ползи за организма ни. Има много начини за приготвяне на тонизиращата напитка, като всеки народ смята, че прави кафето си най-вкусно.

В неговата родина обаче – мистериозната Етиопия, където хората са започнали да пият кафе няколко хиляди години преди всички останали, освен за събуждане кафето е широко използвано и в народната медицина. От него се приготвят всякакви илачи за най-разнообразни болести и състояния.

Етиопия е разделена условно на три части – развита северна, централна част, където се намира и столицата Адис Абеба, и южна част. Последната област е известна със своята екзотика и недостъпност, но и огромните територии, където не може да се види нищо друго освен насаждения с кафе. Именно от там идват и повечето лековити рецепти с растението.

Представяме ви рецепта, която етиопците използват при болки в стомаха. Това е лек от народната медицина, наречен Bunna keyamar ке Ghar. Колкото и странно и неразбираемо да звучи, ако се преведе на български, този изключително ефективен метод за справяне с неприятните усещания в стомаха ще звучи като На кафе с мед.

Рецептата е изключително лесна. Трябват ви само една чаена лъжичка смляно кафе и две супени лъжици мед. Разбъркайте до получаването на хомогенна смес, но в никакъв случай не добавяйте вода. Когато сместа придобие тъмно кафяв цвят, това означава, че е готова.

Кафе и мед

Етиопците консумират това природно лекарство с лъжица като десерт. Успокояващият ефект е почти незабавен. Само след 30 минути стомахът се успокоява и болките изчезват. Кафето намалява прекомерната сладост на меда. Поради факта, че самото кафе в Етиопия се предлага по-едро смляно, дъвченето на малките частици кафе, смазани с меда, има отличен, мек, приятен и много екзотичен вкус.

Интересно е да се отбележи, че при смесването на двете съставки се получава една маса с много тъмен цвят. Това се дължи на антисептичните свойства на кафето и стягащите свойства на меда.

Рейтинг

5 1
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати