Скандално! Българският хляб не се прави от зърно, а от заготовки

Български хляб
Сушилник за прибори с 3 отделения и подложка за оттичане-23%
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Сушилник за прибори с 3 отделения и подложка за оттичане
5.50 лв.
4.24 лв.
Виж ››

Българският хляб е смес от замразени заготовки, въпреки че отрасълът ни по зърнопроизводство е водещ в нашето земеделие. Повечето зърно отива за износ обяви доц. д-р Огнян Боюклиев от Института за икономически изследвания при БАН.

Скандално е българският хляб да се прави основно от хлебопекарски смеси и замразени заготовки, тъй като произвеждаме зърно в излишък, а го изнасяме, казва експертът пред Българското национално радио.

Той добавя и че подобни данни не се изнасят в официалните проучвания на статистиката. За целта трябва да разполагате с оперативната информация на митниците.

Докладът на БАН показва и че само 7% от ябълките, които миналата година са се предлагали на нашия пазар, са били български. Останалите 93% от ябълките са пристигнали от чужбина.

При доматите едва 22% са били български, от место произведено у нас е само 33%, при млякото българското производство на пазара е стигнало 44%. Данните са от проучване, проведено през 2015 година.

Крайните резултати показват, че въпреки реформите от последните 20 години българското земеделие все още е един от най-неефективните сектори и въпреки че условията у нас предразполагат към развитие, все още купуваме предимно вносни плодове и зеленчуци.

Хляб

Икономистите са пресметнали, че аграрната реформа е струвала 8 милиарда долара на бюджетния сектор, а 6 милиарда евро са постъпили от общата селскостопанска политика на Европейския съюз.

Икономическото проучване показва, че животновъдите и млекопроизводителите не се насърчават достатъчно, за да покриват нуждите на вътрешния пазар от качествено месо и мляко.

Ако тази негативна тенденция се запази, продуктите от родното производство ще спадат с всяка изминала година.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати