Хитрата домакиня: Важни съвети за тестените изделия

Кифлички

Макарони, юфка и кускус трябва да се варят на умерен огън, като се пускат в по-голямо количество във врящата подсолена вода. Трябва да се има предвид, че при варенето те набъбват. За 1/2 килограм макарони или юфка е необходимо около 2 литра вода. След сваряването им водата се отцежда.

Тестените изделия трябва да се варят в дълбок съд с леко открит капак, за да се избегне слепване.

Когато пържите тестени продукти, за да не поглъщат много мазнина, пържете ги на силен огън и в мазнината сложете 1 чаена лъжичка оцет.

Всички десерти от грис ще бъдат по-пухкави и леки, ако 30 минути преди да сложите да ври грис, го накиснете във вода или прясно мляко и оставите да набъбне.

Кейк, торта, пандишпаново тесто трябва да се пекат в умерено силна фурна. Не трябва да се отваря първите 20 минути вратата на фурната. Затваряйте след това бързо и леко, за да не спадне тестото.

Сладкиши с глазура от белтъци трябва да се пекат в слаба фурна - по-скоро глазурата да се суши, отколкото да се пече. Ако фурната е силна, при изваждането на сладкиша от печката глазурата спада.

Белтъчна глазура

За да предотвратите прегарянето на сладкиша при печене, под формата или тавичката поръсете малко сол или сложете гъста телена мрежа.

За да не потъмнее при печене намазаният с жълтък сладкиш, разбийте предварително жълтъка с няколко капки лимонов сок.

Ако сладкишът не може да се извади от формата или тавичката, увийте я с кърпа, потопена в студена вода. Получава се пара, която подпомага изваждането на сладкиша, без да се натроши.

Когато не можете да отделите от тавичката дребни сладки или курабии, сложете я върху тенджера с гореща вода, след което ще отлепите лесно сладките, без да ги разтрошите.

Торта не се троши при напречно разрязване, ако потопите предварително ножа в гореща вода или го нагреете на печката.

Сладкиши, пасти, торти, които се пълнят или покриват с маслен крем, трябва да бъдат напълно изстинали.

За по-голяма устойчивост на сиропираните торти, долният пласт се напоява съвсем слабо със сироп.

Реване

За да получите съвсем гладка глазура върху тортата, потапяйте ножа в гореща вода и заглаждайте бързо глазурата.

За да не разлива глазурата, поръсете я предварително с малко нишесте.

Когато нямате боя, с която да оцветите глазурата за торта или сладки, послужете си със сок от цвекло за червено, с портокалов сок или малко жълтък за жълто, със сок от спанак за зелено и с черничев сок за лилаво.

За да не се полепи шоколадът по съда, когато го стапяте за глазура или за някакъв крем, намажете съда с малко прясно масло, преди да сложите шоколада.

За да опресните засъхнали курабии, бисквити, кифлички, наредете ги в тавичка и напръскайте леко с вода. Сложете тавичката в по-голям съд с вода и затоплете във фурната само няколко минути. Сладкишите се освежават и стават като пресни.

Засъхнали сладкиши ще опресните още, като ги натопите за миг в прясно мляко и след това ги сложите в умерено гореща фурна за малко.

За да предпазите хляб от изсъхване, съхранявайте го в стъклен, порцеланов или емайлиран съд, покрит с капак.

За да нарежете топлия хляб на тънки филии, нагрейте леко ножа на печката или го потопете в гореща вода.

За да опресните сух хляб, увийте го в мокра хартия и го сложете във фурната на печката.

Късчета хляб, които са ви останали, не изхвърляйте, а препечете във фурната и счукайте на сухар.

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Христилияна Личева
Доста полезни съвети!
0
0