Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Храни, бедни на белтъчини

Храни, бедни на белтъчини

Нина ИвановаНина Иванова
Мастър Шеф
8532492
Храни, бедни на белтъчини

За да бъде разглеждана като богата на белтъчини, храната трябва да съдържа поне 10% белтъчини. Следователно всяка храна, която съдържа по-малко от 10 % белтъчини се счита за бедна на белтъчини. Ще представим храните, бедни на белтъчини по групи, като уточним процентното съдържание на белтъчини за всяка храна.

Първата група, която ще разгледаме, е групата на млечните продукти. Съдържанието на белтъчини е различно за всяка храна от групата. Представяме само тези, които имат съдържание на белтъчини под 10 %.

Прясно мляко - 3. 1 %, обезмаслено мляко - 3. 6 %, овче прясно мляко - 6. 7, кисело мляко - 3. 2 %, сметана - 1. 6 %.

Храни, бедни на белтъчини

Рибата е храна, по-богата на белтъчини, и не спада в категорията нискобелтъчни храни.

Месото, колбасите, кренвиршите, създърмата и яйцата също са храни богати на белтъчини и се изключват от менюто при диета с ниско съдържание на белтъчини. Различните видове месо съдържат 50-70 % белтъчини.

Видове хляб с ниско съдържание на белтъчини:

Хляб "Добруджа" - 7.1 %, хляб "Стара Загора" - 7.3 %, типов хляб - 8 %, ръжен хляб - 6.8 %.

Други тестени изделия с ниско съдържание на белтъчини:

Баничка - 8.1 %, тутманик - 8.7, варен геврек - 6.3 %, кашкавалка - 6.5 %, виенска кифла -8.6 %, козунак - 8.4 %, мекици -2.9 %.

Макароните, спагетите и сухарите са на границата с 10 % съдържание на белтъчини.

От варивата само оризът е с ниско съдържание на белтъчини - 7.4 %

Храни, бедни на белтъчини

Царевицата, фасулът и лещата са съответно 14. 2 %, 23. 2 % и 23 %, което ги изключва от групата на храните с ниско съдържание на белтъчини.

Други храни със сравнително ниско съдържание на белтъчини са: мозък 10. 4 % и яйчен белтък 11. 1 % (яйчен жълтък не е подходящ, тъй като съдържанието на белтъчини е 16. 1 %).

Има и храни без белтъчини или с много малко съдържание на белтъчини - около 1 %. Това са олио, краве масло, маргарин, маслини, захар и мед.

Ядките и рибните продукти не спадат към храните с ниско съдържание на белтъчини, тъй като съдържанието им е над 20 %.

Храни, бедни на белтъчини

Плодове и зеленчуци с ниско съдържание на белтъчини: пъпеш, пресни гъби, варени моркови, сурови моркови, тиква, суров спанак, ряпа, домати, доматен сок и доматено пюре, краставица, лук, цвекло, марули, целина, суха леща, сух лук, сурово зеле, магданоз и червен пипер.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest