gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Кое вино кога и с какво се поднася?

Кое вино кога и с какво се поднася?

Кое вино кога и с какво се поднася?

Бяло вино

Обикновените бели вина подхождат на по-леки храни: ордьоври, риби със сос, майонеза, хайвер, варени и печени птици, мозък, агнешка скара, гъби, бюрек от тиквички, панирано цветно зеле, зеленчукови пюрета с яйца, макарони, юфка, баница, щрудели, кейк, грис халва и др.

Фините бели вина се пият с удоволствие при поднасяне на бисквити, козунак, пасти, торти и други подобни десерти.

Белите вина се поднасят охладени до 8-10 градуса. Ето защо е хубаво през горещите летни дни и в затоплените салони през зимата бутилките с бяло вино да се слагат в купа с натрошен лед, която се поставя в средата на масата.

Не е хубаво да се охлажда бялото вино, като се пускат парченца лед в чашите. То се разрежда и губи от вкуса си.

За белите вина подхождат безцветни чаши със столчета, най-често във форма на лале.

Розе

Вино Розе

Розовите вина могат да се поднесат при сервиране на сандвичи, кренвирши, студен език, студена патица, пълнени яйца, печено агнешко месо и др., както и десерти, сладкиши или леки следобедни закуски.

Червено вино

Червените трапезни вина, които са богати на танин, се съчетават добре с ястия, приготвени с по-тлъсти меса. Танинът премахва усещането на тежест от погълнатите тлъстини.

Червените вина се сервират в цилиндрични или конусообразни чаши със или без столче.

Бутилките с червено вино се внасят в салона или в стаята няколко часа преди поднасянето, за да добият стайна температура. Те не трябва да се затоплят в съд с кипяща вода или да се увиват в намокрена с гореща вода кърпа. Този начин на затопляне променя букета на виното. Ако се налага виното да се стопли бързо, то се налива в затоплен стъклен или емайлиран съд, но и в този случай се понижават вкусовите му качества.

Памидово вино

Памидово вино се поднася

Памидовите вина подхождат на ястия, приготвени с месо от млади животни и птици, като: агнешко печено, агнешко бутче по унгарски, агнешка пълнена плешка, млечен гювеч, всички видове кебапи от младо телешко месо, дроб сарма, пълнени шерденчета, карфиол на фурна и други подобни ястия.

Гъмза

Гъмзовите вина подхождат на ястия с месо от по-стари животни: свински пържоли, телешки котлети, колбаси, говеждо с картофи, черен дроб, пълнен далак и др.

Мелнишко вино

Мелнишките вина поради голямата си тръпчивост подхождат на ястия, приготвени с по-тлъсто месо: свинско печено, свински тлъсти пържоли, балканско агне, тлъста патица, пуйка, шунка, свинско с ориз и др. На такива ястия подхождат и маврудовите вина.

Десертно вино

Десертно вино

Специалните (десертни) вина се поднасят при сервирането на десерта, както и при следобедни закуски или късно вечер на другарски трапези, официални приеми и др.

Заедно с виното се предлага газирана вода.

Изборът на десертното вино по вид, сладост, крепкост и цвят зависи от вида на поднесения десерт.

На плодове, бисквити, леки сладкиши, целувки, ореховки, кремове, кейкове и др. подхождат бели десертни вина.

На тежки сладкиши - баклава, реване, кадаиф, бине суфле, маслена торта и др., подхождат червени десертни вина.

Шампанско

При завършване на другарско или семейно тържество, както и при приключване на официален банкет поднасянето на чаша шампанско, повишава настроението и допълва удоволствието от обяда или вечерята.

Шампанско може да се поднесе и при следобедно тържество с фини дребни сладки - примерно петифури, орехови сухи сладки, бишкоти, леки торти, ябълкови крокети и др.

При отварянето на бутилките с шампанско трябва да се предотврати излитането на тапата под натиска на въглеродния двуокис, при което изтича част от виното. Ето защо, след като се свали телената кошничка от гърлото, добре е някой да придържа с ръка тапата.

Шампанското се налива в чашите от ниско, без разклащане. Налятото вино се изпива бързо, но на глътки, а не наведнъж. Ако престои налято в чашите, вкусът му се влошава.

Пелин

Вино Пелин
Снимка: Теодора

Българският пелин - обикновен или горчив, може да се сервира като аперитив и през време на ядене. Той замества белите и розовите вина и при поднасянето на тлъсти ястия със свежестта и горчивината си конкурира червените вина.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати