Няколко безценни ползи от Анасона

Анасон

Анасонът е вид едногодишно тревисто растение, което цъфти с дребни бели цветчета. У нас не се среща в диво състояние, а се култивира. То предпочита по-топъл климат, поради което вирее в по-топлите части на страната: Старозагорско, Първомайско и други.

От анасона се използват не само плодчетата му, но и извлеченото от тях анасоново масло. Плодчетата му се събират през юли, малко преди пълното им узряване, за да се избегне отронването им от растението. Берат се заедно със стъблата и се оставят на сухо и проветриво място до пълното узряване на семената им.

Анасонът, като всяка билка, има приложение в народната медицина. Чаят от сушен анасон помага при остри и хронични възпаления на дихателните пътища (кашлица, ларингит, бронхит), тъй като има отхрачващо действие.

Растението има и болкоуспокояващо действие, поради което се препоръчва при колики в стомаха и червата. Етеричното масло, което се съдържа в плодчетата на анасона, има добър ефект при възпаление, песъчинки или камъни в бъбреците и пикочния мехур.

Също така в него се съдържа дианетол - вещество, което има силно естрогенно действие и подобрява функцията на млечните жлези и увеличава млякото при кърмачките, както и действа благоприятно при намалена функция на яйчниците.

Анасоново масло

Анасоновото масло има и противомикробно действие и може да се използва срещу външни паразити, както и за засилване кръвооросяването на кожата. Билката действа и върху кръвното налягане, като приемът ѝ регулира високото кръвно и го понижава.

Можем да си приготвим чай от анасон по следния начин: 4-5 чаени лъжички счукани плодчета от анасон се заливат с 400 мл вряща вода. Оставяме запарката за един час, след което прецеждаме и пием три пъти дневно след хранене.

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати