Как да изсушите зелените подправки във фурна и микровълнова

Зелени подправки

Зелените подправки са известни и присъстват на трапезата ни от край време. За разлика от екзотичните подправки, доставяни от далечни страни, те растели наоколо - в градините, в горите, по поляните. Те също притежавали и лечебни свойства.

Използвани били още в Средновековието от монаси и лечители. Дори Карл Велики наредил да бъде съставен списък с билките, отглеждани по земите, които били в неговото владение.

Днес зелените подправки са познати на всяка домакиня и се използват широко в кулинарията. Ето и няколко начина, с които можем да ги съхраним за зимата.

Сушене в хартиена кесия

Откъснатите подправки се събират на връзки. Горната част с цветовете и листата се поставя в хартиена кесия, която се завързва, така че дръжките да останат отвън. Хартиената торба се закача със стеблата нагоре, за да могат ароматните масла да се стичат към листата. След около 15 дни стеблата се изрязват, като дребните клонки с листа и цветове остават в кесията. Преди употреба можем да си отроним от клончетата количеството подправка, колкото ни е необходимо.

Сушене във фурна

Сушене на подправки

Можем да наредим подправките върху скарата на фурната или в тава. Вратичката на фурната трябва да е леко открехната и да е на не повече от 30 градуса. Когато се изсушат листата и цветовете, можем да ги съберем и поставим в стъклени или керамични съдове.

Сушене в микровълнова печка

Отстранява се твърдата част на стеблата на подправките, а останалата се начупва на дребни клонки. На дъното на плитка чиния застиламе салфетка, а по средата се поставя чаша със студена вода. Около нея се разпределят подправките. Чинията се поставя в микровълновата фурна, която се включва на най-висока степен. След като се поизсушат, подправките се нареждат върху хартиена салфетка, докато изстинат. Натрошават се и се съхраняват в подходящи съдове.

Замразяване във фризер

Свежите билки се попарват с вряла вода, след което веднага се потапят в студена. След бланширането се подсушават и поставят в найлонов плик и се замразяват. Можем също така да се нарежат на ситно и да се поставят във формички за лед. Във формичките трябва да се долее малко вода. Така винаги ще имаме под ръка кубче от свежи подправки.

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати