Гратиниране: Усвояване на изкуството на печенето

Гратин
Сушилник за прибори с 3 отделения и подложка за оттичане-23%
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Сушилник за прибори с 3 отделения и подложка за оттичане
5.50 лв.
4.24 лв.
Виж ››

В буквален превод гратиниране (фр. gratiner) означава образуване на коричка. Всичко може да се гратинира - месо, риба, картофи, зеленчуци, плодове.

В зависимост от това какво приготвяме продуктите могат предварително да се бланшират или леко да се запекат. За този вид запичане се ползват тостери, парти грил или газова горелка. Целта на процеса е да се запече повърхността на продукта, като така му се придаде по-добър вид, вкус или качество.

Може да се използва и голям огнеупорен съд. Предварително бланшираните и нарязани на дребно продукти нареждаме на дъното на огнеупорен съд, като ги препокриваме на половина, за да получим колкото може по-голяма повърхност. Заливаме с гореща течност, наръсваме ги с кашкавал, галета и парченца масло.

Благодарение на заливката съставките под кашкавалената коричка не изсъхват. Поставяме ги в предварително загрята фурна. По време на краткото печене се образува ароматна коричка на повърхността на ястието. Като заливка можем да ползваме сметана или мляко.

Ето една лесна рецепта за лесни гратинирани тост филийки. Необходими ни са 6 филийки хляб за тост, 6 резенчета салам, 6 слайса кашкавал, 12 черни маслини, най-малко 9 лъжици кетчуп.

Намажете всяка с 1. 5-2 супени лъжици кетчуп. Поставете върху всяка по едно резенче салам, върху него на два противоположни ъгъла - две половинки маслина и покрийте с лист кашкавал.

Поставете ги в предварително загрята фурна на 220 градуса и печете, докато се разтопи кашкавалът отгоре. Срежете всяко хлебче по диагонал, така че във всяка половинка да остане по една маслинка.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати