Следвайте тази рецепта и за вечеря ще поднесете на семейството си наистина вкусна италианска пица.
Продукти за тестото:
брашно тип 500 - 1/2 кг
мая -10 г.
сол -2 ч.л
риган -1/2 ч.л.
мляко - 2 с.л.
жълтък - 1 бр.
зехтин - 2 с.л.
вода - 250 мл.
сос:
белени домати от консерва
подправки: сол, черен пипер, босилек, риган
Гарниране:
сирене моцарела
шунка (или друг вид месо по избор)
Приготвяне на тестото за пица:
В дълбок съд сложете брашното, маята, солта и ригана. Прибавете млякото, жълтъка и зехтина. Постепенно добавяйте водата, като непрекъснато разбърквате. Замесете тесто, докато не започне да се отделя от стените на съда и от ръцете (5-7 минути). Покрийте съда с кърпа и оставете да престои 2-3 часа при стайна температура. През това време, тестото ще удвои своя обем.

Приготвяне на сос за пица:
Не използвайте пресни домати или кетчуп. За приготвяне на соса пасирайте белени домати от консерва и подправете със сол, черен пипер, пресен босилек и риган. Вместо домати от консерва можете да използвате домашен доматен сос.
Подреждане на пицата
Намажете дъното и стените на тавата за печене с малко масло. Вземете част от тестото във формата на топка, поставете го директно в центъра на тавата. С пръстите леко натискайте тестото бавно и го разстилайте от центъра към стените на тавата.
Важно: Трябва да получите тънка кора. Въпреки че съставките са предвидени за 2 пици, в зависимост от размера на тавата, може би ще трябва да използвате по-малко тесто.
Основна първоначална грешка при приготвянето на пица е прибавянето на умопомрачително количество съставки. Тук важи правилото колкото по-малко - толкова повече, т.е. трябва да използвате по-малко съставки. В противен случай тестото няма да може да се изпече и ще бъде клисаво.
Намажете тестото с доматения сос. Слоят трябва да бъде прозрачен. Върху соса разпределете парчета моцарела. В края на пицата разпределете пресните гъби и месо по избор (шунка, наденица и др.). Още веднъж - не прекалявайте със съставките!
Фурната трябва да бъде предварително загрята на максимална температура с включен горен и долен реотан. Поставете пицата да се пече. Времето за печене е 5-10 минути. Ще разберете, че пицата е готова, когато тестото получи златист цвят.
След като я извадите, сложете отгоре няколко листенца пресен босилек. Добър апетит!
Любопитни факти:
• Тестото за истинската италианска пица се прави с брашно тип 00. Това е висококачествено брашно, което съдържа повече белтъчини от обикновено и е по-скъпо. Белтъчините действат като лепило и придават еластичност на тестото. Водещи италиански майстори пицари използват този тип брашно, за да получат отличното тесто, което лесно се разтяга, без да се разкъсва. Алтернатива при нас е брашното тип 500;
• Яйченият жълтък се слага в тестото, за да му даде златисто-жълт цвят, но можете да го пропуснете;
• По правило пицата се пече 2 минути на 500°C, но повечето фурни не поддържат такива температури. Дори има и майстори пицари, които използват печки с много висока температура и при тях времето за печене е 35-40 секунди;
• Ако искате допълнителен аромат, 1-2 минути преди да извадите пицата от фурната, можете в центъра ѝ да счупите яйце, да добавите настърган пармезан или да поставите маслина;
• Ако съставките от горната част са запечени, а тестото остава сурово, следващия път печете пицата на долен реотан във фурната. Ако и това не помогне, опитайте с тънък слой от тестото и по-малко съставки.
Хубавото при пицата е, че можете да експериментирате до безкрай. Не се ограничавайте и намерете вашата идеална пица!