Арманяк - символ на лукса и добрия вкус

Арманяк - символ на лукса и добрия вкус

Арманяк се счита за традиционно френскa напитка, но в исторически план е тясно свързана с три култури. Лозята във Франция са били засадени от римляните, келтите донесли дъбови бъчви, а арабите са изобретили дестилацията.

За пръв път напитката е направена във френската провинция Гаскония, а първият прототип на съвременната напитка свободно започва да се продава през 1461. На международния пазар Арманяк започва да се появява още през 16-ти век.

Арманяк, както и коняк се отнасят към класа на гроздовата ракия, но това, което го отличава от ракията и коняка е, че в производството му се влагат много повече сортове грозде. За да се направи истински качествен Арманяк са необходими поне 10 сорта грозде, докато за коняка и ракията са достатъчни и само един сорт.

Тази кехлибарена течност е аристократична напитка, символ на лукса и добрия вкус.

И колкото странно да звучи, Арманяк има полезни свойства за организма и дори първоначално напитката се е използвала като лекарство. Смята се че малки дози от питието удължават младостта, както и запазва умствената яснота. Ефикасен е при зъбобол и помага за дезинфекция на устата.

За да се насладите напълно на вкуса на това питие, преди да започнете, е необходимо да се отдадете на релаксираща почивка. След това сипете Арманяк в стъклена чаша и го оставете за 15 минути.

Преди да отпиете глътка е необходимо да вдишате аромата му чрез носа. Този метод позволява да се разкрие най-финия и деликатен вкус на Арманяк. Опитните дегустатори по този начин точно определят неговото качество. Пийте напитката бавно и задържайте дълго в устата.

Може да се комбинира с шампанско и портокалов сок. За омекотяване на вкуса на напитката ще помогне хубав шоколад, както и различни десерти, а също върви добре и с пури.

В кулинарията Арманяк може да се използва за приготвянето на най-различни ястия, за ароматизиране на бисквити и сладкиши, за овкусяване на салати и е чудесно допълнение към месо. И какво би била една пържола по парижки без Арманяк?

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати