Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Практиката претакане на виното

Практиката претакане на виното

Претакане на вино

Претакането е практика, която цели да се отделят утайките, които се образуват през определен период на отлежаване, от бистрото вино. В следствие на протичащите във виното процеси постоянно се образуват съединения, които падат на дъното и образуват така наречената утайка.

При младите вина с претакането се постига и освобождаване на виното от въглеродния двуокис и проветряване, което изиграва благоприятна роля при оформянето и развитието му. В случай че утайката не бъде отделена на време, виното може да придобие неприятен вкус и с това да се намалят неговите качества.

Първото претакане, т.е. отделянето на виното от грубата утайка, се прави около месец след приключване на тихата ферментация при червените вина и около 5 седмици след започване на ферментация при белите вина.

Второто претакане се прави, след като преминат зимните студове. Утайката е малка по обем, съставена основно от багрилни вещества, белтъчни вещества, винен камък и др.

Вино

Третото претакане се прави с цел да се отдели виното от утайките, в които се намират множество болестотворни микроорганизми, тъй като претакането съвпада с настъпването на пролетта и лятото когато тези микроорганизми намират благоприятни условия за развитие. Понякога второто и третото претакане се сливат и се извършват в края на месец февруари.

За четвърти път виното се претака през есента.

За младите вина е препоръчително през първата година да се направят три - четири претакания. Когато вината отлежават вече втора година, са достатъчни само две - през пролетта и през есента.

Тази процедура трябва да се извършва в тих и ясен ден, тъй като при тези условия утайките са паднали на дъното на съда. При облачното време налягането е по-ниско, утайките се вдигат и това затруднява пълното отделяне на виното от тях.

Задължително е всички тези действия да се извършват при следене и спазване на нужната хигиена.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest