gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Тънкостите за приготвяне на вкусно барбекю

Тънкостите за приготвяне на вкусно барбекю

Барбекю

Лятото е сезонът на барбекюто, готвенето на открито и сладки приказки с приятели. За да се насладите максимално на вълшебните гриловани меса и зеленчуци е необходимо да знаете няколко прости, но златни правила за приготвянето им.

Често пъти, водени от мерака ни да се докажем колко добри барбекю готвачи сме, допускаме неволни грешки, които малко или много си проличават.

Едно от златните правила за печене изисква парчетата месо да се обръщат само веднъж. Твърде честото повдигане, завъртане и обръщане на месото ще го направи сухо, жилаво и трудно за преглъщане.

Като начало добре си подгответе скарата с въглища, брикети или ако използвате дърво, нека то по възможност да бъде бук, габър или друга ароматна дървесина.

За разпалване си набавете сух талаш или няколко съчки, а ако под ръка имате шишарки, използвайте ги, но те трябва да са отворени и сухи, така ще придадете специфичен приятен аромат.

Никога не слагайте дърво под въглищата, така дървесината няма да изгори докрай и трудно ще се появи огън. Много използван метод за разпалване е с хартия, не го правете! При по ветровито време вятърът ще разнесе пепелта от хартията върху месото.

Скара

Намажете предварително решетката на скарата с парче сланина, бекон или половинка от глава кромид лук. Това ще предотврати залепването на продуктите върху нея.

Месото или рибата, които ще печете, не трябва да са сухи, намажете ги с малко олио, то ще запуши порите и ще спре загубата на течности и сокове, което от своя страна ще осигури отлична сочност и крехкост на месото и рибата.

Точно преди печене е добре да поръсите върху въглищата пресни или сушени билки - розмарин, мащерка, риган, естрагон или салвия - те ще придадат на храната неустоим аромат и вкус.

Решетката на скарата винаги трябва да е на 15 см височина от въглищата и да няма допир с огъня. Ако печете месо или риба, те трябва да са с известно разстояние едно от друго, за да може лесно да се обръщат.

За да направите най-вкусните пържоли първо винаги печете месото на най-топлата част на решетката, след това в края на печенето преместете в по-крайните ѝ части, където температурата е сравнително по-умерена.

Не печете месото дълго, продължителното стоене на скарата ще го изсуши, когато краищата му от едната страна променят цвета си го обърнете от другата страна.

За марината използвайте бира, вино или малко ракия - алкохолът окрехкотява месото, добавяйте различни ароматни подправки, мед, лимонов сок или соев сос.

За необикновен аромат в края на печенето сложете върху всяка пържола парченце масло, което ще се разтопи и ще даде уникален вкус, готовите пържоли покрийте в съд с капак или алуминиево фолио да отпочинат за няколко минути, така соковете им ще се разпределят и в резултат ще имате най-вкусните пържоли.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Лидия - Гери
Лидия - Гери
16.06.2016 14:05
Когато ние приготвяме месо на скара, винаги го помазваме с олио, преди да го опечем.
0
0