Gotvach.bg»Статии»Любопитно»Соевият сос от оригинала до ментето

Соевият сос от оригинала до ментето

Сия РибагинаСия Рибагина
Мастър Шеф
7212k
Соев сос

Говори се, че за пръв път соевият сос или подправката заместител на солта се е появила в Древен Китай в манастир, където група монаси решили да започнат строг пост и да се откажат изцяло от брашното, млякото и солта.

Постепенно гъстата течност започват да използват и японските готвачи, където тя и до днес се счита за кралицата на много ястия.

През 1965 г в една от провинциите на Япония се появява книга, в която в детайли е описана рецептата за соевия сос.

Към внимателно подбрани соеви зърна се добавят пшенични зърна и се поставят във солен разтвор, запечатват се в контейнери с добавена плесен. Така затворени престояват 2-3 години, след което се прецежда и се пълни в стъклени бутилки. Често готвачи добавят към получената течност чесън, копър и други подправки, които подобряват вкуса на соевия сос.

Соя

Днес консумацията на соев сос е твърде голяма и дори в страни като Япония и Китай, които се считат за автор на тази рецепта, приготвят соса чрез обработка на соевия протеин, като зърната се варят с добавяне на киселини, след което се гасят и охлаждат. По този начин продуктът може да се приготви в рамките на няколко часа, което дава възможност на производителите постоянно да попълват запасите си от соев сос и да снабдяват рафтовете в супермаркетите.

Соевия сос съдържа аминокиселини и витамини, подходящ е за хора с диабет и затлъстяване, като успешно замества солта и подобрява вкуса на готовите ястия.

Както с всеки продукт, така и с този не трябва да се прекалява. От предозиране и прекомерна употреба съществува опасност от повишаване на кръвното налягане, нарушения в сърдечния ритъм и щитовидни патологии.

При закупуване на соев сос изберете този в стъклена бутилка, обърнете внимание и на състава - той не трябва да съдържа емулгатори, мая, захари и други съставки, които подобряват и ускоряват процеса на ферментация и са с цел да удължат срока му на годност. В най-добрия случай трябва да има само соя, пшеница и сол.

Обърнете внимание и на цвета. Качественият соев сос е със светлокафяв или тъмножълт цвят, който леко се стича по стените на бутилката, изкуственият и некачествен сос, произведен с киселини, има наситен тъмен до черен цвят.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest