Модерна кухня: Предимства и недостатъци на керамичните ножове

Керамичен нож
Цифрова кухненска везна с формата на лъжица-27%
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Цифрова кухненска везна с формата на лъжица
30.00 лв.
22.00 лв.
Виж ››

Модерната кухня не би била такава без високотехнологични инструменти, които могат да направят процеса на готвене по-ефективен и безопасен. Керамичните ножове като новост в кухненските инструменти се появиха сравнително скоро. Те за пръв път са били произведени в Япония през 1985 г. Основната суровина за тяхното производство е цирконий или по-точно циркониев прах.

Прахът от цирконий е поставен в щамповани форми, калциниран е при температура от 1500 градуса и така в продължение на 2-3 дни - до получаване на така необходимия ни кухненски помощник.

При закупуване на керамични ножове ние преди всичко се интересуваме от това доколко се различават от стоманените, доколко са практични и какви са техните плюсове и минуси.

Някои от предимствата на тези ножове са:

- циркониевата керамика е абсолютно безвредна за човешкия организъм, ножовете са хигиенични, не поемат миризми и не остават петна по тях;

- керамичното острие не е подложено на окисление, продуктите, разрязвани с тях, не придобиват метален вкус и с времето дълго запазва оригиналния си вид;

- керамичният нож е много по лек от стоманения, което е важно при професионална употреба;

- не се изисква периодично заточване и може да се прави много рядко.

Недостатъците на керамичните ножовете не са много, но не са и за пренебрегване.

Ножове

- качествените керамични ножове са сравнително скъпи, като средно варират между 50-150 долара;

- ножовете от циркониева керамика не са подходящи за рязане на замразени и твърди продукти и въпреки впечатляващото си острие трябва да бъдем внимателни с тях, защото са много податливи на счупване;

- ножът не трябва да се мие в миялна машина и не е желателно да бъде в контакт с изделия от стъкло;

- температурните промени влияят на керамичните ножове, като при измиване с много гореща вода е възможно острието да се напука.

Керамични ножове се отличават с форма, размер, цвят, цена и различни производители.

Първото нещо, което трябва да търсите при закупуване на такъв нож, са формата и размерът. Погледнете дръжката, острието, формата на инструмента и изберете този, които ви е удобен и който има максимални ергономични характеристики. Не е възможно един нож да е подходящ за всякакво рязане, затова трябва да знаете точно за каква употреба ще ви бъде необходим. Керамичните ножове също като стоманените са с различно предназначение - за рязане на месо, за почистване на зеленчуци, за хляб и др.

Цветът им също е от голямо значение - предимно са разделени на черни и бели ножове. Черните се отнасят към професионалната употреба и са значително по-скъпи. Тяхното острие е с по-висока устойчивост и твърдост, но ако не сте главен готвач в ресторант, може спокойно да си закупите и нож с бяло острие.

Ножовете от регистрирани марки имат строг класически дизайн, докато при останалите има смес от стилове. Производителите на качествените керамични ножове залагат на снежно белия цвят, дори ножовете им стоят леко прозрачни, докато при китайското производство например те могат да бъдат със сиво-жълто острие или слонова кост. Това се дължи на факта че са направени с ускорена технология, изпичането им е направено с недостатъчно време и в резултат на това тези ножове са ненадеждни, бързо се изтъпяват, склонни са на счупване и оцветяване.

Когато избирате керамичен нож, доверете се на регистрирани марки и не забравяйте да го вземете с предпазител, който ще го съхранява и пази от счупвания.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати