Кленов сироп - капка канадско злато

Кленов сироп - капка канадско злато

Кленов сироп

Кленовият сироп се получава от концентрирането на кленовия сок и представлява прозрачна вискозна течност с приятен аромат и много сладък вкус.

Според канадските стандарти кленовият сироп трябва да съдържа не по малко от 66% захар и се има предвид само захарта, която остава в сиропа след изпаряване не кленовия сок. За направата на 1 л такъв сироп се ползва около 40 литра сок, което го прави изключително калорична течност.

Почти цялото количество кленов сироп се произвежда главно в Канада и САЩ и в допълнение към захарното му съдържание той е цяла планина от хранителни вещества, някои от които са толкова уникални, че не присъстват в никоя друга храна.

Според едно скорошно проучване, проведено от американски учени в Роуд Айлънд, канадският кленов сироп съдържа 54 минерални компонента, като неотдавна учените са били убедени, че те не са повече от 20, които може да бъдат усвоени от човешкия организъм.

Един от тези споменати 54 елемента е абсцисиева киселина, която стимулира панкреаса, което води до по бързото отделяне на инсулин и по този начин значително би се улеснил животът на диабетиците. Това вещество отнася кленовия сироп и към продуктите с нисък гликемичен индекс.

Другите ползи от него са, че успешно помага на хората да се справят с възпалителните процеси, пречиства и укрепва кръвоносната система, действа като афродизиак при мъжете и предпазва простатата.

Кленовия сироп в кулинарията е отличен заместител на всякакви сиропи и конфитюри.

Американски Палачинки

Всеки ден хиляди канадци и американци използват сиропа за палачинки, вафли и кифли. Често го поставят като естествен подсладител в напитки, хляб, сладки десерти, сосове, зеленчуци, а дори и в ястия с месо.

Има много критерии при избора на кленов сироп, но най-важните са:

-сиропът трябва да бъде произведен в Канада, където специална държавна комисия отговаря за контрола на чистотата и автентичността му;

-изберете сироп със светъл кехлибарен цвят, вкусът и ароматът му са по фини;

-доверете се на регистрирани марки, които продават сиропа значително по-скъпо, но качеството им е на високо ниво, сироп с ценова стойност по малко от 70 долара за литър, не е препоръчителен.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати