Gotvach.bg»Статии»Какво да сготвя»Вкусотии, които са идеални за излет или пикник

Вкусотии, които са идеални за излет или пикник

Пикник

На 18 юни светът отбелязва ведро световния ден на пикника. Затова днес или уикенда задължително стегнете пикник кошницата и излезте навън сред природата - чистотата на дърветата снема негативната енергия, слънчевите лъчи ще ви заредят с нужни дози витамин D, а настроението ви ще е повече от приповдигнато.

За последното определено има значение какво ще извадите от кошницата, когато стигнете до мястото за пикник. Чистият въздух, движенията на открито, приятната компания събуждат добър апетит. Погрижете се храната, която ще носите на излет или пикник, да е лека, свежа и разнообразна.

Хлябът

Хляба сложете в ленена или памучна торбичка или увийте в кърпа. В по-голяма кутия наредете добре измити здрави червени домати и плодове. Измийте пиперки, изчистете ги от семето и ги напълнете със стрито сирене, което по желание можете да размесите със ситно нарязан магданоз. Тази свежа витаминозна храна се харесва еднакво на деца и на възрастни.

Предварително нарязани зеленчуци

Излет

Пригответе салата от нарязани печени пиперки и магданоз, посолете я и полейте само с олио. Сложете я в плътно затваряща се кутия. По-същия начин се опаковат пържени патладжани, пиперки или тиквички.

Ако разполагате с термос, за поливане на патладжаните и тиквичките можете да носите кисело мляко, подправено със счукан чесън или ситно нарязан магданоз и посолено на вкус. Някои малки шишенца ще ви свършат същата работа.

Врачанска салата за пикник

Врачанска салата от пържени патладжани и печени пиперки замества най-вкусното ястие на пикник или екскурзия. След като се изпържат, патладжаните се накъсват по дължина. Опечените пиперки също се накъсват по дължина и се смесват с патладжаните. Прибавя се счукан чесън, магданоз, олио и сол.

Пастет от чушки и сирене

Пастет от чушки

Пастет от печени пиперки и сирене е същинско лакомство. Пиперките се опичат, обелват, изчистват от семето и се нарязват на ситно, след което се счукват в дървена гаванка. Настъргва се сирене и се прибавя към счуканите пиперки. Сместа се разбива добре и се опитва на сол. Прибавя се 2-3 супени лъжици олио, 2-3 лъжици хладка вода и по-желание малко ситно нарязан магданоз. След това сместа отново се разбива.

Бюречета от тиквички или патладжани

Бюречета от тиквички или патладжани са също голямо лакомство. Тиквичките се остъргват и се нарязват на дължина, посоляват се и се изпържват леко. Между две изпържени тиквички се слага плънка от стрито сирене с яйце и магданоз. Така приготвените бюреци се потапят последователно в брашно, в разбито яйце и счукан сухар или брашно и се изпържват в силно сгорещена мазнина до златист цвят. По същия начин се приготвят бюрек от патладжан.

Чушки пане или бюречета

Чушки бюрек

Пълнените чушки пане, наречени на някои места в страната вегетариански шницели, не отстъпват по вкус на бюречетата. За паниране се подбират месести пиперки. Те се пекат, обелват се, изчистват се от семето и се пълнят със стрито сирене, яйца и магданоз, като им се придава плоска форма. След това те се панират - както бюречетата от тиквички, и се изпържват до златист цвят.

Постни сармички или пълнени чушки

Постни лозови сарми или постни пълнени пиперки, подправени с повечко копър, магданоз и джоджен, са отлично ястие за обяд на открито.

Нарязани в кутийка копър и магданоз

Вкусотии, които са идеални за излет или пикник

По 1 връзка копър и магданоз, предварително добре измити, подсушени с кърпа и сложени в платняна торбичка, освежават храната при излет и я правят по-богата на витамини. Със ситно нарязан копър и магданоз ще наръсим салата от домати, пиперки, краставички, както и пържени тиквички, задушени картофи и др. А като ги прибавим към гъстия таратор, ще получим най-свежата и разхладителна салата.

Кюфтенца или варено пиле

Месни кюфтета и варено пиле са подходяща и любима храна при излет или пикник. За препоръчване е кюфтетата да се приготвят вместо с накиснат хляб със сварен ориз. На 1/2 кг месо се слага 1 кафена чашка ориз, който се сварява в подсолена вода. Слагат се и повече подправки - магданоз и черен пипер.

На пропускайте термоса с кафето, безалкохолни напитки или пък хладилната чанта с бира.

За още вкусни идеи не пропускате да погледнете нашите рецепти за пикник.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
Албена Асенова
Аз не бих тръгнала на пикник без някаква студена напитка.
0
0
Лидия - Гери
Лидия - Гери
23.06.2016 11:23
Според мен за излет е подходящо месо за пържоли или шишчета, да се опече на скара на дървени въглища, кюфтета също, тиквички, картофи , печени в жар. За салата домати, краставици, пиперки.
0
0