Илекс - любимото коледно украшение

Илекс
Метален кухненски стелаж с колелца - голям 34см-14%
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Метален кухненски стелаж с колелца - голям 34см
28.00 лв.
24.00 лв.
Виж ››

Илекс е вечнозелен храст с произход Северна Америка. В България е по познато като бодлив джел, самодивски чемшир или бодлива зеленика. Той е рядък вид у нас, заради което е обявен за защитен вид и е вписан в Червената книга на България. Можем да го срещнем в Странджа, Средна гора, Родопите и Беласица.

Най-популярното му приложение е като коледна украса, главно се използва с декоративна цел. Растението се свързва с Рождеството, а на Британските острови и в Съединените щати е традиция при настъпването на зимния сезон улиците и къщите да бъдат украсени с неговите клонки или вратите да бъдат окичени с коледен венец направен точно от него.

В Древния Рим джелът е бил посветен на Сатурн и е приеман като символ на здравето и щастието. В някои народи е приеман като символ на възраждането и светлината в човешката душа. Според преданията в древността келтите са го почитали като свещено растение, използвали го в ритуали за изцеление, привличане на благосъстояние и власт.

Листата и стъблата на илекса могат да бъдат използвани за приготвяне на чай, който в САЩ носи наименованието "Asi", черна напитка. Този чай действа пречистващо на организма. В листата му се съдържат илицин, илексова киселина, танин, алкалоиди и теобромин. Още преди години индианците са го използвали като част от някои свои ритуали, свързани с повръщането.

В българската народна медицина също е познато като растение, чиито листа могат да се използват за приготвянето на запарка, която има слабително действие. Използва се и в хомеопатията, където се прилага за лечение на ставни и очни заболявания.

Илекс

Важно е да се отбележи, че плодовете на илекса могат да бъдат отровни ако се прекали с консумацията им. Особено опасни могат да се окажат за децата. Токсичността му зависи от сезона, растежа му, а и от околната среда. Признаците на отравяне са гадене, повръщане и диария.

Илекс е трудно да бъде посят, семената покълват бавно, и трудно се вкоренява. Но според легендата ако натопим свежо откъснати клонки във вода и украсим коледната трапеза с тях е много вероятно те да пуснат коренчета. Едно малко коледно чудо.

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати