Най-подходящите напитките през летните жеги

Най-подходящите напитките през летните жеги

Шампанско

През летният сезон обезводняването и чувството на жажда са нещо обичайно. Поемаме много течности, но жаждата ни не винаги се утолява. Често прибягваме към газираните и ароматизираните антинапитки. Освен че са калорични и с неясно съдържание, сладките газирани напитки са вредни за зъбите и храносмилателната система. Прекаляването с газирани напитки може да провокира редица болести едновременно.

Един доста елегантен начин за справяне с жаждата е охладеното бяло вино, разредено с минерална вода. Тази напитка освен освежаващ ефект има и профилактичен ефект спрямо актуалните летни стомашно-чревни отравяния. Също така насища кръвта с микроелементи. Киселинността на бялото вино е почти същата като на стомашния сок и поради тази причина то подобрява храносмилането на белтъчната храна.

Водата естествено е най-доброто средство за утоляване на жаждата. Трябва да внимаваме обаче с подбора ѝ. Минералните води с високо съдържание на соли всъщност са лечебни. Затова приемането им продължително време може да ни навреди. Най-подходящи са трапезните води.

Обезводняването само по себе си е сериозен стрес за организма. То може да провокира нарушения в дейността на надбъбречните жлези и така да засили производството на хормоните на стреса. Също така може да предизвика депресивни състояния.

Трапезна вода

Заедно с потта се отделят много важни вещества - калий и натрий. Тяхната липса понижава проводимостта на нервите, намалява междуклетъчния метаболизъм, повишава загубата на междуклетъчна течност. Всичко това води до мускулна слабост и отпадналост.

Повишената загуба на микроелементи и минерали провокира потенето. Най-доброто решение е обикновената трапезна вода с лъжичка мед или компот от сушени плодове. Много добре за целта е също така портокаловият и доматеният сок, но прясно изцедени.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати