Gotvach.bg»Статии»Любопитно»Откъде идват печурките в България и опасни ли са?

Откъде идват печурките в България и опасни ли са?

Пламена M.Пламена M.
Джедай
2k1k
Полски печурки

Печурката се една от най-обичаните гъби у нас. Над 95 на сто от този вид гъби у нас се внасят от Полша.

За обработката на гъбите, които се произвеждаш в Полша, се използва технология, която убива всички бактерии по повърхността им. В същото време обаче вътре в тях остават бактерии, които влошават качеството им. Така на пазара се появяват видимо свежи и бели гъби, които са стари отвътре. Те са по-нисък клас, но пък за сметка на това са на по-ниска цена, което ги прави и по-търсени от местните прекупвачи.

Максималният срок за съхранение на печурките е между 5 и 7 дни. При съхранение на 2 до 4 градуса периодът се удължава максимум до 10 дни. Гъбите от Полша обаче издържат повече от 14 дни. Специалистите все пак уточняват, че след този период гъбите се изменят видимо външно и вкусово, но все пак не стават токсични.

У нас дневно пристигат между 5 и 10 тона печурки от Полша. От съюза на гъбопроизводителите у нас са отправили апел към Министерството на земеделието и храните за подпомагане и защита на българския гъбопроизводител. Те искат налагане на изисквания за минимални доставки в хранителните вериги на български продукти, както и контрол на доставките от Полша.

Относно предполагаемия случай с натравянето с печурки преди дни в становището си те посочват, че култивираните печурки сами по себе си няма как да са отровен продукт.

Печурки

За да се установи видът и най-вече – причината за натравянето, трябва да се изчакат лабораторните и медицинските изследвания. Ако все пак печурките се окажат причинител, то доставката им ще следва да се проследи от контролните органи по храните.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest