Д-р Байкова: Ето как да разпознаете истинското сирене!

Д-р Байкова: Ето как да разпознаете истинското сирене!

Истинско сирене

Сиренето на българския пазар е безопасно за консумация. Има някои проблеми, свързани с качеството му, но се работи по неговото подобряване, заяви д-р Александра Борисова ОТ Българската агенция за безопасност на храните в ефира на БТВ.

По време на гостуването си в предаването Тази сутрин началникът на отдел Дирекция Контрол на храните в БАБХ, Симеон Присадашки от Асоциацията на млекопреработвателите в България, диетологът проф. Донка Байкова и молекулярният биолог д-р Сергей Иванов обясниха как може да се разпознае качественото сирене сред всички останали имитации, които ни се предлагат в магазините.

По думите на д-р Байкова зрялото сирене се отличава с бял до жълтеникав цвят и прави краища. При докосване пръстът не потъва в него.

Според Симеон Присадашки пък, когато едно сирене е истинско и добре узряло, то не се рони. Специалистът разкри, че едно зряло сирене се отличава с ненатрапчив млечно-кисел вкус, но не горчив.

Краве сирене

Трябва да се усеща мекота, но не и гумен вкус, дообясни още Присадашки.

При пряко включване в студиото на предаването пък Илиян Илиев - технолог на мандра от Пазарджик, обясни, че когато качественото сирене се среже, повърхността му трябва да бъде лъскава.

Той беше категоричен, че осезаемата разлика в цената също е критерий, по който може да се разпознае едно истинско сирене от имитиращ продукт.

Технологът също така припомни, че качественото сирене от овче мляко трябва да е зряло поне шестдесет дни, а това от краве мляко – най-малко четиридесет и пет дни.

Имитиращ продукт

Какво обаче се случва, ако млекопреработвателите не спазят този срок и опасно ли са неузрелите млечни продукти за здравето ни?

Според д-р Сергей Иванов в такива случаи нараства рискът от развитие на патогенни бактерии. Ето защо едно такова сирене е малко по-опасно за потребителите.

Но пък за мен значително по-опасни са откровените фалшификации, при които са прибавени палмово масло и трансглутаминаза, а също и прикриването на тези проблеми от страна на контролиращите органи, допълни още Иванов.

Рейтинг

5 1
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати