Хитрата домакиня: Няколко съвета как да намалим сметката за тока

Хитрата домакиня: Няколко съвета как да намалим сметката за тока

Когато спестяваме от електричество ние не само смекчаваме разходите си, но и помагаме за опазването на околната среда. Помещението с най-много консумация на електроенергията е кухнята, затова и имаме няколко прости съвета, които ако спазваме могат да спестят до 15% от сметката ни за електроенергия.

Лесно можем да спестим при готвене, ако използваме тенджери и тигани, чиито диаметър е равен на този на котлона на печката. Ако съдът е по-голям се губи енергия, за да се загрява отстрани.

По-честото използване на тенджери под налягане също би ни помогнало да намалим сметките си за ток, защото те пестят време при готвене, т.е. ще изразходят по-малко енергия. Ако предпочитате да ги избягвате, то тогава по често използвайте капак при готвенето, така топлината ще се задържи по-дълго и отново ще спестите. Важно е и тенджерите и тиганите да бъдат с равно дъно.

Друг начин да спестим от готвене е да изключваме печката 10 минути преди готовност на ястието. Тъй като топлината във фурната се запазва за сравнително дълго време, интервалът от 10 минути няма да намали градусите на печене и няма да повлияе на храната по никакъв начин, единствено на фактурата ви в края на месеца.

Хладилникът е другият електроуред, който харчи доста ток. Важно е да размразяваме хладилника си колкото може по-често, защото образуваният лед в него повишава значително размера на разходите за електроенергия. Дори 1 см лед повлиява върху консумацията на ток, колкото повече се натрупва, толкова повече и консумацията се увеличава.

Хитрата домакиня: Няколко съвета как да намалим сметката за тока

Важно е и поддържането на една и съща температура, а не да въртим копчето със степените, когато ни се прииска да изстудим нещо по-бързо. Друго важно, за да спестим е да поддържаме чиста решетката на гърба на хладилника, за да осигурим ефективен въздухообмен. Замърсяването й може да доведе до преразход на електрическа енергия.

Има и няколко тънкости при използването на пералнята, които също биха ни били от полза. Факт е, че пералнята харчи еднакво ако е пълна на половина или до максималния позволен капацитет.

Затова е по-разумно, ако искаме да спестим, да напълним пералнята до този позволен капацитет и тогава да я пуснем. Можем да спестим, ако пуснем по-леко замърсените дрехи без програма за пред пране или на малко по нисък градус.

Малките електроуреди също харчат ток, макар и да не са в употреба. Например лампичката на кафе машината, която показва, че уредът е включен. За да спестим този разход, можем просто да ги изключваме от контакта, когато не ги използваме.

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати