Защо вегетарианството може да бъде нашето бъдеще

Вегани

Според Организацията по прехрана и земеделие на ООН през 2015 година е забелязан рязък скок в консумацията на месо в световен мащаб. Данните показват, че миналата година са били произведени 308. 2 млн. тона месо, сред които 114 млн. тона свинско, 106. 4 млн. тона пилешко, 68. 1 млн. тона говеждо и телешко, 13. 8 млн. тона овче и козе и малък процент други видове месо.

Миналата година средната консумация на месо в света е била 43. 1 кг на човек годишно, като в развитите страни са били изяждани средно по 79. 3 кг на глава от населението, а в развиващите си - по 33. 3 кг.

Експертите от организацията смятат, че този скок бележи само началото на лавинообразното повишаване в консумацията на месо. Според тях в следващите 20 години тя ще се увеличи с 60 процента. Причина за това е бързо разрастващата се в световен мащаб средна класа, която може да си позволи да консумира месо и млечни продукти.

Това, разбира се, ще доведе със себе си повишено търсене на месо, увеличаване на цените и трудности в произвеждане на необходимото количество. Този процес може да доведе и до проблеми с икономиката, особено при не дотам развитите селскостопански страни.

Освен предстоящите икономически сътресения, експертите алармират, че има и други причини, поради които трябва да се откажем от месоядните си наклонности и да се обърнем към вегетарианството.

Веган

Завишената консумация на месо ще доведе до увеличаване на отглежданите глави с добитък. Известен е фактът, че селскостопанските животни са едни от основните замърсители на въздуха, поради високото си производство на метан.

Агенцията по опазване на околната среда на САЩ дори казва, че метанът е вторият най-разпространен парников газ и в световен мащаб, а над 60 процента от общите негови емисии идват от селскостопанска дейност.

Глобалните усилия за намаляване на метана в атмосферата вече са с приоритетно значение и все повече правителства се стремят да намалят разпространението му с редица мерки към производителите. Във Великобритания и САЩ дори от две години започнаха няколко кампании за опасностите за околната среда от рязкото увеличаване на производството на месо. Те са придружени и от кампании в подкрепа на вегетарианството.

Анализите показват, че ако месоядната тенденция не се задържи и дори не спадне в следващите 10 години, ни очаква екологична катастрофа. Към момента във Великобритания кампаниите имат частичен успех, като близо 35 процента от жителите на острова са заявили готовност да се откажат от месото по екологични съображения.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати