Хормонът инсулин - истината за желанието за сладко

Хормонът инсулин - истината за желанието за сладко

Всички имаме моменти, в които сме готови да продадем душата си за парченце торта и когато си хапнем, в крайна сметка се чувстваме най-щастливият човек на света. Но защо изпадаме в подобно състояние?

Когато падне нивото на глюкоза в кръвта настъпва хипогликемия, мозъкът губи част от своята енергия и веднага изпраща сигнал за повече глюкоза. В този момент се възбужда апетитът за нещо сладко, настъпва нервност и има спад в настроението.

Чувството за глад е неустоимо и копнеем за нещо сладко - бисквитка, бонбон, захарче. С похапването на нещо сладичко се увеличава захарта в кръвта, което от своя страна увеличава предлагането на глюкоза в мозъка ви. Това е чувство на пълно щастие и ние се чувстваме невероятно.

Но този процес също така повишава нивото на кръвната захар в тялото, като се изпраща сигнал до панкреаса да отделя прекалено големи количества инсулин. Тъй като инсулинът понижава кръвната захар, доставката на глюкоза към мозъка също намалява. Сега мозъкът отново "плаче" за повече глюкоза и отново имате нужда от десерт. Кръвната захар се увеличава отново и повишаването на инсулиновата зависимост бързо намалява. Тогава мозъкът ви изпраща поръчки да ядете повече сладко и цикълът продължава.

Какво е инсулин и каква е неговата роля във функционирането на организма?

Инсулинът е хормон, произвеждан от панкреаса, когато кръвната захар се покачва. Когато човек похапва нещо сладко, захарта в кръвта се увеличава, а това предизвиква отделянето на инсулин от панкреаса. Инсулинът се произвежда с цел да се набави допълнително кръвна захар в различните клетки на тялото, за да се използва като гориво или се превръща в мазнини и се съхранява. Увеличението на инсулин причинява намаляване на кръвната захар, допълнителна захар се прехвърля с помощта му в клетките, където тя се превръща в мазнини. По този начин сладкишите добавят допълнителни килограми към талията ни.

Хормонът инсулин - истината за желанието за сладко

Как да се справим с повишения инсулин?

С подходяща диета и физически упражнения. Всички храни, които са лесно достъпни захари, като например захар, бонбони, шоколад, безалкохолни напитки, мед, плодове, бял хляб и т.н. имат много високо инсулиново съдържание и по този начин повишават наддаването на теглото.

За разлика от въглехидрати със захарни вериги, необходими са ензими за храносмилателния процес, за да се освободят захарите от храните, които предизвикват умерена секрецията на инсулин. Такива храни са сурово брашно (черен хляб, пълнозърнести храни) и скорбяла (картофи, ориз).

Тази категория е незаменима, тъй като тя е в основата на подходяща диета. Храни със съдържание на протеини, като например месо, пиле, яйца не предизвикват секрецията на инсулин.

Избегнете "хипогликемичните" атаки на организма си, като си набавяте инсулин с подходящи храни. Така ще поддържате нормално теглото си и ще намалите шансовете за бъдещи здравословни проблеми.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати