Gotvach.bg»Статии»Любопитно»Неповторимите венециански ястия, които трябва да опитате

Неповторимите венециански ястия, които трябва да опитате

Полента

Независимо дали сте романтични по душа, или не, Венеция със сигурност ще ви вземе дъха. Били в красивия италиански град съветват – дръжте всички свои сетива широко отворени, стъпите ли там. Със своята спираща дъха старинна архитектура, криволичещи канали и безкрайни тайнствени коридори, Венеция е един от най-привлекателните градове в света.

Освен спиращите дъха забележителности, не трябва да забравяме и храната на града с хилядите канали. Венецианската кухня със своите прости съставки, съблазнителни аромати и приказен вкус е една от най-добрите на планетата.

Венеция, като всеки регион на Италия, е известна със своите традиционни специалитети. Посещението там предлага възможност да се открият очарователни гастрономически традиции. Очевидно поради местоположението на града до морето има голямо изобилие от рибни ястия, просто овкусени със зехтин, оцет, чесън, магданоз и подправки. Въпреки че лагуната е известна с качеството и разнообразието на своята риба, следководната риба също е на почит.

Традиционно рибата е маринована или осолена преди ядене, с цел да се запази за дълги периоди от време. Един от най-популярните рибни специалитети във Венеция е бакала мантекато (риба треска в сос). Ястието е направено с треска от по-студените северни морета. Осолява се обилно, в рамките на четири дни излишната сол се отстранява и след това рибата се суши на открито. Накрая треската се накисва за известно време във вода и се прибавят сос от домати, босилек и зехтин.

От рибните специалитети популярни са и маринованите сардини сарде ин саор или в буквален превод сардини потопени в аромат. Приготвят се с лук, сладко-кисел сос, кедрови ядки и стафиди.

Сардини

Полентата, макар и да се счита за традиционно ястие в цяла Северна Италия, е най-популярна във Венеция. Традиционната полента се приготвя след смесването на гореща вода и царевично брашно в медно котле, след което се бърка в продължение на 40 минути или докато не се сгъсти достатъчно, за да се държи на лъжицата.

След това се поставя на поднос, разрязва се на парчета и се поднася на масата. Обикновено в италианската кухня се използва като гарнитура или в качеството на самостоятелно ястие с различни добавки - гъби, месо, колбаси, аншоа и други, в пържен или запечен вид.

Въпреки че вече са известни в цяла Италия и света, вкусните ньоки са венецианска кулинарна традиция, датираща от 16 век и свързана с тържествата около Венецианския карнавал.

В оригиналната рецепта се използват картофи, брашно и яйца и след това ястието се сервира или с разтопено масло, сирене и градински чай, или с други ароматни сосове.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest