gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Първите симптоми при натравяне с яйца

Първите симптоми при натравяне с яйца

Развалени яйца
Сушилник за прибори с 3 отделения и подложка за оттичане
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Сушилник за прибори с 3 отделения и подложка за оттичане
5.50 лв.
Виж ››

В летните горещини трябва да сме изключително внимателни какви продукти консумираме. Типичен пример за това са яйцата, които се развалят много бързо, когато са изложени на висока температура.

Все пак никога не можем да сме на сто процента сигурни каква храна ни продават в магазина. Точно и поради тази причина редно е да сме подготвени и да познаваме различните симптоми, с които организмът ни сигнализира, че сме се натровили с храна, в случая яйца.

Първият сигнал при хранене с развалени яйца е гаденето. След него идва повръщането и острите и болезнени коремни спазми. Възможна е и появата на диария и треска, съпроводена с втрисане. Друг симптом, но придружен с някои от гореизброените, може да е главоболието. При натравяне с яйца понякога са регистрирани случаи на кръв в изпражненията.

Често консумацията на развалени яйца е първата стъпка към развитието на опасната инфекция салмонела. Признаците и симптомите на заболяването отшумяват при навременна реакция обикновено от четири до седем дни, въпреки че може да отнеме няколко месеца на червата, за да се възстановят напълно от изпитанието.

Няколко разновидности на салмонелни бактерии водят до коремен тиф, който понякога е смъртоносна болест. Такива случаи обаче са по-характерни в развиващите се страни.

хранително натравяне

Понякога е трудно да разпознаваме развалените или заразените яйца. Черупката им може да е непокътната, но самата им вътрешност да съдържа опасни бактерии, които са се развили поради високите температури.

Първият признак, че яйцето е развалено е, когато при разклащане усетите, че вътрешността му се клатушка и чува. Това със сигурност означава, че нещо не е наред.

Когато яйцето е силно развалено, при счупване се разнася остра и неприятна миризма, която ви сигнализира за проблема. Когато процесите на развала обаче едва са започнали или вече закупувате обработени яйце, е по-трудно да се предпазите. Специалистите съветват яйцата да преминават топлинна обработка от поне 90 градуса, за да умрат вредните бактерии.

Яйцата трябва винаги да се измиват преди употреба. Понякога яйца от кокошки, заразени със салмонела, преминават различните контролни оргaни и попадат в магазинната мрежа. Избягвайте, особено през лятото, продукти, които са приготвени от сурови яйца – някои видове майонеза, торти, сладоледи, кремове.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати