gotvach.bg»Статии»Любопитно»Бърза кулинарна разходка из вкусотиите на Чили

Бърза кулинарна разходка из вкусотиите на Чили

Емпанадас

Чили - страната на високите Анди е събрала пъстра палитра от кулинарни традиции. Следи са оставили първо коренното население - индианците от племето араукано, а след тях испанските колонизатори.

С колонизацията на континента пристигат пшеницата, свинете, кравите, кокошките. По това време на трапезата се предлагат ястия като хумитас - пастет от варена царевица, завит в царевични листа, локро - задушено месо със зеленчуци, чарикан - пушено печено месо със зеленчуци. Също така много популярни са, макар и странни за нашия вкус, ястия от морски водорасли кочмайуйо.

В последствие влияние оказват в кулинарията кухните на Франция, Англия, Германия и Италия. Именно в чилийската кухня от цяла Латинска Америка най-много се усеща европейското влияние. Но естествено неповторимото очарование на тази страна се дължи най-вече на местните блюда по старинни рецепти.

По крайбрежието на Чили има огромно и уникално, специфично само за тези ширини, разнообразие от морски видове. За това и с пълно право можем да кажем, че тук се предлагат най-вкусните ястия с морски дарове в целия свят.

рибена супа

Най-популярни са: гъста супа, наречена марискал, севиче - маринована охладена риба, манчас ала пармезана - рагу от месо и раци, запечени в пармезан. Невероятни вкусови качества има и рагуто от морски дарове - чупе.

Чилийците освен морска храна отдават заслужено внимание и на месото. Особено внимание и любов се отдава на пилешкото. Тук можем да дадем за пример популярната касуела де аве - пилешка супа с различни подправки, ориз и картофи.

От говеждо месо пък се приготвя ломо ала побре - голям къс месо с две яйца, изпържени на очи отгоре с гарнитура от пържени картофи, пастел ди чокло - гювечета с пилешко и кайма, пиката с майорана - пържено месо със зеленчуци.

Писко сур

Друго блюдо с изключителни вкусови качества е париияда - микс от запечени на грил животински дреболии. Още едно любимо национално блюдо е гъстата супа куранто, приготвена от риба, морски дарове, пилешко, свинско и картофи. А пирожките емпанадас с най-разнообразна плънка са известни по цял свят.

Трябва да отбележим, че всяко блюдо в тази невероятна страна се предлага с и бутилка невероятно чилийско вино. Местните вина са признати за най-качествените вина в цяла Южна Америка. Истинско удоволствие и наслада би ни донесъл коктейлът писко-сур, който също е емблематичен за страната.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Теодора Мещерова
Браво, Бени! Страхотна статия!
0
0