Пригответе домашно кисело мляко и най-икономичния и вкусне сладкиш с него

Кисело мляко

Българското кисело мляко е с неповторим вкус, известен по целия свят. Има предположения, че произходът му е свързан с развитото овцевъдство по време на траките. Киселото мляко се получава от предварително загрято натурално прясно мляко, минало през млечнокисела ферментация при 40-45 градуса.

В зависимост от млякото, което се използва за приготвянето му, то бива: овче, краве, биволско, смесено. Биволското кисело мляко съдържа най-висок процент мазнини - 7.5 %, следвано от овчето - 6.5 %, смесеното - 5 % и кравето - 3.6 %.

Здравословните ползи от приема на мляко са безброй, затова то трябва да присъства всеки ден на нашата трапеза.

Рецепта за кисело мляко

Таратор

Необходими продукти: 1 л прясно мляко, 1 с.л. кисело мляко за подквасване.

Начин на приготвяне: Прясното мляко се сварява и се оставя леко да се охлади, температурата трябва да е 38-40 градуса, отделя се 1/4 ч.ч. от него и се смесва със закваската, разбърква се хубаво и се добавя към останалото прясно мляко, като се бърка непрекъснато, съдът се похлупва с капак и се увива в топъл вълнен плат. Оставя се в топло помещение за 3 часа, след това полученото кисело мляко се съхранява в хладилник.

Най-бързата и често използвана рецепта с кисело мляко е тази за чеснов сос: 1 купичка кисело мляко се смесва с 3 скилидки пресован чесън и сол на вкус, разбърква се добре и е готов за гарниране на зеленчуци и други ястия.

През лятото киселото мляко най-често се употребява за направата на таратор: 1 купичка кисело мляко, 1 купичка вода, 1 краставица, чесън, сол, копър, магданоз.

Краставицата се нарязва на дребни кубчета, добавя се пресованият чесън, солта, магданозът и копърът, добавя се киселото мляко, смесено с водата, и се разбърква.

Икономичен ладкиш

Икономичен сладкиш с кисело мляко

1 купичка кисело мляко, 1 ч.ч. захар, 3 ч.ч. брашно, 1/2 ч.ч. олио, 1 ч.л. сода, 1 ванилена захар, пресни плодове или сладко за гарниране

Начин на приготвяне: Киселото мляко се разбърква със захарта и содата, добавя се олиото и накрая - брашното и ванилената захар, готовата смес се изсипва в намаслена тавичка, отгоре се подреждат пресните плодове или сладкото и се пече за 45 мин на 170 градуса.

Рейтинг

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати