Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Храни, съдържащи биотин: Защо са толкова полезни?

Храни, съдържащи биотин: Защо са толкова полезни?

Джемиле ЧешлиеваДжемиле Чешлиева
Мастър Шеф
1274k
Витамин В7

Биотонът е другото име на витамин В7. Може да се срещне и като витамин Н. Биотинът е водноразтворим и се произвежда от бактериите в дебелото черво. Тъй като е водноразтворим, няма как да се съхранява в тялото.

При дефицит на биотин в тялото могат да възникнат някои здравословни проблеми. Препоръчителното дневно количество биотин е свързано с някои фактори като възраст, пол и други специфични фактори. Националната американска академия на науките препоръчва следния дневен прием на биотин:

0-6 месеца - 5 мкг;

6-12 месеца - 6 мкг;

1-3 години - 8 мкг;

4-8 години - 12 мкг;

9-13 години - 20 мкг;

14-18 години - 25 мкг;

19 и повече години - 30 мкг;

По време на бременност - 30 мкг;

Период на кърмене - 35 мкг.

Храните, съдържащи биотин, в същото време са богати на мазнини, калории и са с високи нива на холестерол.

1. Домати - освен, че са богати на ликопен, витамини и минерали, също така са и богат източник на биотин. Една купичка домати съдържа 7.20 мкг биотин и това покрива 24% от нуждата на тялото от биотин.

2. Бадеми - добър източник на биотин, мазнини и калций. 10 грама бадеми съдържат 6.2 мкг биотин и покриват 49% от препоръчителния дневен прием.

Храни, съдържащи биотин: Защо са толкова полезни?

3. Яйца - особено жълтъкът е изключително богат на биотин. Важно е жълтъкът да се консумира сварен, тъй като приема на суров жълтък може да доведе до биотичен дефицит. Едно средно голямо яйце съдържа между 13 и 25 мкг биотин, което покрива 27% от неговата необходимост.

4. Лук - лукът е много полезен зеленчук и богат на биотин. Една купичка лук съдържа 7.98 мкг биотин, което е 27% от дневната нужда.

5. Хлебна мая - само 7 грама хлебна мая съдържат между 1.4 и 14 мкг биотин.

6. Пшеничен хляб - истинско депо на биотин. Една филия пшеничен хляб съдържа между 0.02 и 6 мкг биотин.

7. Червени меса - червените меса, особено дроб и бъбреци, са богати на биотин. 84 грама сварен дроб съдържа между 27 и 35 мкг биотин.

Храни, съдържащи биотин: Защо са толкова полезни?

8. Малини - богат източник на витамини и минерали. Съдържа високо количество биотин. Една купичка малини съдържа 0.2-2 мкг биотин, което е 8% от дневната нужда.

9. Слънчоглед - източник на омега-3 мазнини. Ако се консумира в умерени количества, е много здравословна храна. 9 грама слънчоглед съдържа 7.2 мкг биотин.

10. Лешници - вкусна и здравословна хранителна добавка. Само в 5 грама се съдържа 4.1 мкг биотин.

11. Босилек - особено сухият босилек е много богат източник на витамини, минерали и биотин. 1 грам босилек съдържа 0. 6 мкг биотин.

12. Лют пипер - 2 грама смлян лют пипер съдържа 1 мкг биотин.

13. Горчица - в 6 грама се съдържа 9. 5 мкг биотин.

Други хранителни вещества, съдържащи биотин, са: гъби, авокадо, фъстъчено масло, сирене, карфиол, банани, соя, моркови, сладък картоф, овес, кисело мляко, ягоди, диня, грейпфрут, краставици.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest