Тайните на съвършеното суфле

1 от 7 Снимки

1. Суфле в чаша


Използвайте големи чаши за кафе. Дръжките им ги правят съвършени за шведска маса.

Суфлетата, обратно на популярното схващане, са изключително лесни. Те са изключително примамливи заради пухкавият си вид. Всъщност горещият въздух е този, който ги кара да се надуят. Ако въздухът навлезе в сместа и тогава я опечете, тя трябва да се надуе. Разбира се, ще спадне в края на краищата, но всички добри суфлета спадат.

Ако суфлето остане надуто, без да спадне, то или сте сложили повече брашно от необходимото, или е препечено. Но горещият въздух няма да "избяга" и да предизвика внезапно хлътване. Ако сложите суфлето на масата направо от фурната, ще има достатъчно време вашите гости да се възхитят на неговия чудесен вид, преди да започне да се сплесква.

Суфлетата са изненадващо бързи за правене и са приятна занимавка. Можете да опечете отделни суфлета в специални формички за парти. Можете да замразите суфлета и да ги печете, като ги вземете замразени от фризера. А може и да използвате смес за суфле като горен слой за плънка на пай.

Както вече споменахме, приготвянето на суфле, не е голяма философия, но също си има своите тънкости.

- добре е фурната да е гореща, а формичката - готова, преди да започнете да биете белтъците;

- желателно е основната смес да сте я приготвили, преди да разбиете яйцата;

- разбийте белтъците, докато станат на твърда пяна, за да поемат възможно най-много въздух в себе си;

- внимателно прибавяйте белтъците в сместа - прекаленото бъркане изхвърля въздуха от тях;

- поставете сместа веднага в горещата фурна, щом напълните формичката.

При приготвянето на суфле е добре да имате предвид и още някои особености. Нещо наистина удобно при сервирането на пухкавия специалитет на вечерно парти е да направите сместа 2 седмици предварително.

Разпределете я в купички и ги замразете във фризера. За да сервирате суфлето, просто нагрейте фурната до 200 градуса и поставете замразените суфлета в нея за 20 мин. После ги поднесете на масата и чакайте комплименти.

Винаги проверявайте дали големите суфлета се пекат в центъра на фурната, за да се надуят и добият кафяв оттенък равномерно.

Не се изкушавайте да отворите фурната преди края на определеното за приготвянето време. Ако го направите, студеният въздух, който нахлува във фурната, има гарантиран отрицателен ефект върху вашето суфле.

Когато поднасяте суфле, е важно да обърнете внимание не само на самата рецепта, но и на съда, в който ще презентирате ястието. Вижте в снимките по-горе и някои нестандартни предложения за съдове, в които да приготвите вашето суфле:

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати