Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Сладки сосове - елегантният завършек на вашия десерт

Сладки сосове - елегантният завършек на вашия десерт

Плодов сос

При сладките сосове много по-лесно се постига идеален вкус, вид и аромат, отколкото при сложните и опасни солени сосове. Сладките сосове са и много по-популярни. Няма човек, който да ги е опитал и да се е отказал от тях. Затова не се страхувайте, че ще ви се случи неприятната ситуация да планирате някакъв прекрасен на вид и вкус десерт и най-забележителната част от него – сосът, да бъде посрещнат с махване на ръка и поклащане на глава и в крайна сметка да си остане в чинията или чашата.

Многото предимства на сладките сосове

Купените сосове (яйчен крем, шоколадов сос в тубичка, плодови сосове) по принцип имат прекалено много прибавена захар. Едно от предимствата на домашно приготвяните сосове е, че можете сами да си ги подсладите или да използвате изкуствен подсладител по желание.

Повечето сладки сосове, с изключение на яйчения крем, се поддават на замразяване, затова можете да напълните фризера с пластмасови кутийки с плодови пюрета, шоколадови сосове и сиропи, да превърнете купения от магазина сладолед или вчерашния пандишпан в нещо изключително. Понеже са богати на захар, сладките кремове не стават твърди на камък и се размразяват сравнително лесно.

Шоколадови сосове

Шоколадовите сосове варират от сравнително евтините, направени с какао и светъл петмез, до изключително скъпите, в чийто състав влиза скъп шоколад и истинско бренди. И двата вида са много вкусни, чудесни са и разновидностите им.

Сладък сос

Яйчени сосове

Класическият английски крем е един от истинските английски сосове, на които се възхищават по цял свят. И то с основание. Кадифено гладък, богат и леко ухаещ на ванилия, той е много вкусен. Но и много трудно постижим. Най-напред ви трябва търпение. Ако се опитвате да ускорите бавното загряване и сгъстяване, сосът непременно ще се пресече.

Необходими са 20 мин, за да се обърка идеално английският крем, затова полуфабрикатът е толкова популярен.

И макар че домашно приготвяният крем е неповторим, някои от майсторите готвачи си позволяват известни трикове. Някои използват полуфабрикат и добавят малко портокалова кора или прясна шушулка ванилия към млякото, за да го ароматизират. Други добавят сметана или вишновка. Но най-използваният трик в големите ресторанти е да се прави класически яйчен крем, само че с добавка на царевично нишесте към млякото. По такъв начин сосът се сгъстява без риск да се пресече.

Плодови сосове

Плодовите сосове са най-различни – някои приличат на течни пюрета, традиционно се сервирани с печени и задушени пудинги, други са екзотични, свежи и пикантни модерни сосове, които придават цвят и интересен вид на десертите. Плодовете могат да бъдат пресни – сурови или сварени, могат да бъдат сушени или под формата на мармалад.

Ако правите соса предварително, подсладете плодовете с пудра захар, сварете ги и ги направете на пюре. Дръжте пюрето в хладилника или във фризера. Суровите меки плодове могат да се направят на пюре или да се претрият през цедка, за да се получи вкусна аламинутна подливка. Подсладете неварените сосове с пудра захар.

Сос от манго

Обелете суровото манго, изрежете пулпата и я направете на пюре. Добавете пресята пудра захар на вкус.

Сос Кардинал

Претрийте на пюре узрели малини и подсладете с пудра захар.

Подливка от касис

Сварете касиса със захар. Претрийте през цедка със заоблен черпак. Кипнете и варете, докато стане на сироп.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest