gotvach.bg»Статии»Какво да сготвя»Мисия възможна: Захарен памук!

Мисия възможна: Захарен памук!

Нина Иванова ИвановаНина Иванова Иванова
Мастър Шеф
399153k
Мисия възможна: Захарен памук!
Бамбукова правоъгълна дъска с дръжка - 39.5см-20%
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Бамбукова правоъгълна дъска с дръжка - 39.5см
22.00 лв.
17.60 лв.
Виж ››

Правенето на захарен памук е голямо изкуство, но ако подходите правилно, то е и голямо удоволствие. Вкусът на захарния памук е като на карамела, но изглежда невероятно внушително, професионално и празнично.

Идеално направеният захарен памук може да се използва за украсяване на десерти с облачета блестящи нишки, а може да се направи на захарна кошничка за плодове или сладолед.

А 7 декември е официалният ден на захарния памук, така че заложете на разнообразието и се опитайте да приготвите вкъщи това сладко изкушение от детството ни.

Започвайте преденето

Има си обаче и проблеми. Необходима ви е стая със сух въздух, а също трябва да покриете кухненския под с вестници. Памукът трябва да бъде направен не по-късно един час преди поднасянето, защото (освен ако не сте се снабдили с херметични съдове, екипирани със силикагел, който да поглъща влагата) прекрасните въздушни резултати от вашето предене скоро ще се превърнат в грозни бучки лепнещ по зъбите карамел.

Въпреки това започвайте

Цветна захар

Независимо от тези страшни предупреждения всеки добър готвач би могъл поне веднъж в живота си да се заеме с правенето на захарен памук. Удоволствието от успеха на мисията е невъобразимо и всъщност е по-лесно, отколкото изглежда.

Бележки за захарния памук

Много е важно тенджерата ви да е идеално чиста. Професионалистите използват голяма тенджера за захарен памук, която е от чиста мед. Дъното ѝ е дебело и топлината се разпределя равномерно, така че захарта в тенджерата да се стопи в един и същи момент.

Как да действате с тенджерата

Всяка тенджера с дебело дъно (но не емайлирана или от йенско стъкло, защото лесно загарят) ще бъде подходяща за целта, но трябва да я раздрусвате с леки въртеливи движения. Добре е да намокрите малко захарта, ако нямате опит с правенето на карамел. Водата скоро ще се изпари и сиропът ще се топи равномерно. Сухите захарни кристали по-скоро ще залепнат на дъното и ще загорят.

Как се вари захар

Захар

Една от тайните за успешно правене на захарен памук е захарта да има необходимата температура, затова трябва захарен термометър. Необходимо е да имате и малко глюкоза, за да предотвратите кристализацията. Ако използвате само обикновена гранулирана захар, добавете преди варенето щипка кремотартар (от аптеката) или 1 ч.л. лимонов сок. Киселината ще попречи на захарта да образува кристали, които не се топят. Много важно е в захарния памук да няма никакви бучки.

Инструменти

Уверете се, че сте си приготвили необходимите инструменти.

Ще ви потрябва следното: тенджера за варене на захар или тиган с дебело дъно от неръждаема стомана, четка за сладкиши, потопена в купа с вода, захарен термометър, точилка, кухненски ножици и пластмасова кутия.

Трябва ви и купа със студена вода, да охлаждате тенджерата, и нещо, с което да предете захарта (две вилици). Ако държите захарния памук повече от няколко часа, ще ви трябва силикагел (от аптеката), който да сложите в кутията заедно с него.

Основен метод

Когато правите захарен памук, работете бързо, за да не позволите на сместа да изстине и да се втвърди в тенджерата.

Необходими продукти

450 г захар

3 с.л. вода или глюкоза на прах/1 с.л. лимонов сок

Начин на приготвяне: Наредете вестници по целия под, където смятате да правите захарния памук. Сложете един стол близо до котлона, здраво закрепете точилка над него, за да можете лесно да намотавате захарния памук около нея.

Захарен памук

Сложете захарта в тигана и добавете вода, колкото да се навлажни. Загрейте много леко, докато всички кристали се разтворят и течността стане напълно прозрачна. Не кипвайте сиропа, докато захарта не се разтвори. Ако има още кристали по стените на тенджерата, ги сметете с мокра четка за сладкиши, за да могат да се стопят.

Когато сиропът достигне температура 155 градуса, внимателно свалете тенджерата от огъня и сложете дъното ѝ в тава или леген със студена вода, за да спре варенето. Извадете тенджерата, щом престане да се чува съскане.

Потопете вилицата в карамела, извадете и разтърсете, за да падне излишната захар, а после намотайте с щедри движения на точилката.

Повторете този процес, докато изразходите сиропа, или той започне да потъмнява, или сте направили достатъчно захарен памук. Отрежете грозните бучки с кухненски ножици и оформете захарния памук по желание.

Кошнички от захарен памук

Тези кошнички са интересни съдчета за ягоди или сладолед. Потопете плодовете до половината в шоколад за още по-голям ефект. Направете много захарен памук и опитайте да намотавате равномерно на точилката всеки следващ слой върху предишния. Увийте леко захарта около дъното на обърната купа, като оформяте внимателно с ръце.

Пълнежи за захарните кошнички

Профитероли - сложете в кошничката профитероли с крем и поръсени с пудра захар.

Сладоледи - с лъжица за сладолед оформете топки от разноцветен сладолед. Сложете ги във фризера, да станат много твърди. Точно преди сервирането сложете сладоледените топки в малки кошнички от захарен памук.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Н.Акифова
Н.Акифова
07.12.2019 18:55
Статията е много интересна и я прочетох с удоволствие, но малко трудничко ми се вижда тая работа
0
0