Основни есенции в кулинарията

Зехтин с люти чушкия

В многото стилове на готвене, които съществуват по света, почти няма такива, които да не зависят от различните видове растителни мазнини и оцет, ароматизирани с местни подправки. Основни познания кои аромати с какви видове олио и оцет се комбинират най-добре, можем да набавим от международната кухня. Ароматизираното олио и оцет се приготвят лесно и бързо, също както и различни видове горчици, сладки и солени есенции, ароматизиран мед и захар.

Специалното олио

Олиото за готвене се прави от различни видове семена, плодове и ядки, които се пресоват, за да си пуснат мазнината. Обикновено растителната мазнина мирише на суровината, от която е произведена, затова трябва във всяка рецепта да се използва подходящият вид олио.

В зависимост от бюджета ви зехтинът може да се използва за пържене в малко мазнина, за да придаде специфичен аромат на пресни маслини.

Смесен с не толкова ароматни мазнини като олио от фъстъци, гроздово семе или слънчоглед, той е идеален за салати.

Така нареченият малцов оцет се използва за консервиране. Виненият и ябълковият оцет не са толкова кисели и повече подхождат за салатни заливки. Векове наред смели кулинари са прилагали какви ли не смеси от подправки, за да получат собствени аромати и вкусове. В това отношение естественият мед и рафинираната захар са подходящи за правене на десерти, защото добре усвояват меките аромати на подправките.

Ароматно олио

На пазара има много видове олио. Всяко си има специфичен аромат и ви дава възможност да създадете собствен стил в готвенето.

Зехтин с подправки

1. Зехтин - плодов, често пъти маслинен вкус. Може би най-търсеното и утвърдено олио. Идеално за макарони и заливки;

2. Орехово олио - с богат землист вкус. Най-добре е да се използва в специални салатни заливки;

3. Фъстъчено олио - леко и с неутрален вкус. Подходящо за пържене и в майонези;

4. Олио от шафран - деликатен вкус и лека текстура.

Лютиво олио

Сложете 5 люти чушки в бутилка или буркан, залейте с 250 мл зехтин или фъстъчено олио и оставете да киснат 2-3 седмици. Това олио се използва за подправяне на пикантни ястия.

Зелено олио

За да направите олио със зелени подправки, сложете подправките в буркан или бутилка, залейте с олио и оставете да киснат 3-4 седмици.

1. Зехтин с чесън, розмарин и дафинов лист. Слагайте го в средиземноморски ястия и в барбекю;

2. Фъстъчено или слънчогледово олио със салвия, мащерка и зимна чубрица. Идеално за бели меса на грил;

3. Шафраново олио със стъбло от резене, чесън и мащерка. Слагайте го към риба и морски продукти.

Олио с черен пипер

Загрейте 3 с.л. фъстъчено или шафраново олио в малък тиган, сложете 1 с.л. черен пипер на зърна и запържете леко за 3-4 мин, колкото да си пусне аромата. Сипете го в бутилка или буркан, добавете 1 скилидка чесън, леко набодена, долейте със 175 мл олио и оставете 2-3 седмици. За цветна алтернатива смесете зърна от черен, зелен и розов пипер. Това олио дава великолепен вкус на печени меса и маринати.

Ароматен оцет

Можете да запазите свежия дъх на зелените подправки дори в най-обикновен оцет. Такъв оцет е идеален за подправяне на салати през зимата.

Видовете оцет, които се поддават на ароматизиране, са червеният и белият винен оцет, ябълковият, малцовият и този с аромат на пелин.

Ароматен оцет

Оцет със зелени подправки

Получава се интересен резултат, ако успеете да ароматизирате оцета с домашно отгледани зелени подправки, които са по-свежи от купените в супермаркетите. За белия винен оцет са подходящи ароматният пелин, босилекът, резенето, розмаринът, мащерката, риганът, майоранът и дафиновият лист.

Сладки аромати

Направете нещо изключително от обикновените пудинги и десерти, като ги ароматизирате със сладки есенции.

Бадемова есенция

Бадемовият аромат може да се извлече, като оставите леко препечени бадеми да покиснат в бадемово олио. Тази есенция се използва за торти и десерти.

Бадемова есенция

Препечете 25 г бланширани бадеми на умерен грил. Сложете ги в малка бутилка или буркан и залейте със 75 мл бадемово олио. Оставете 3-4 дни.

Кафеена есенция

Разтворете 5 с.л. нескафе в 2 с.л. вряла вода. Охладете и сипете в бурканче с капак на винт или в малка бутилка. Използва се веднага.

Ванилова захар

Смелете в кухненски робот 2 ванилови шушулки заедно със 100 г пудра захар. Сипете в бурканче.

Рейтинг

5 3
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Дебелата Берта
Много ароматна статия :))) Благодаря
1
0