Цели 80 процента от родителите прехранват децата си!

Хранене на детето

Наскоро Здравната комисия към Съвета на Европа лансира ръководство за размера на храната, която родителите трябва да дават на децата си. Целта на листовката бе да се насърчат възрастните да намалят порциите, които дават на наследниците си.

До тези мерки се стигна, след като водещи европейски диетолози предупредиха в открита петиция, че близо 69 % от европейчетата в предучилищна възраст са изложени на риск от затлъстяване. Този процент е по-висок от всички подобни данни, излизали досега. Проучване сред 10 хиляди родители от Стария континент е показало, че 80 на сто от тях дават на децата си порции храна, които са далеч по-големи от препоръките на учените.

В публикуваната листова може да се прочете какви са опасностите от прехранването на детето, каква е най-добрата храна за неговото развитие и точните мерки храна, които трябва да съдържа детската порция при всяко едно хранене на деня.

В ръководството пише, че за вечеря на дете на възраст между една и четири години трябва се сервират не повече от пет супени лъжици от макаронени изделия, пет супени лъжици ориз или четири супени лъжици пюре от картофи. Също така има предупреждение, че не трябва да се дават на малки деца твърде много стафиди и корнфлейкс през деня поради високото съдържание на захар.

Диетолозите съветват още, че бонбони и шоколад трябва стриктно да се консумират само веднъж седмично или по конкретен повод. Лакомствата не трябва да са ежедневна храна, а нещо специално. Това ще има не само здравословен, но и възпитателен ефект.

Прехранване

Листовката препоръчва да се избягват обработените меса като шунка, сухи колбаси, кайма. Месото е разрешено от два до три пъти седмично. Яденето на риба и яйца се насърчава в разумни граници.

Проучването разкрива също така, че 36 % от родителите дават съвсем съзнателно нездравословна храна на детето си като подкуп, за да е мирно, а само 25 % са притеснени от това дали малките ще имат проблеми със затлъстяването в бъдеще.

73 на сто от родителите са заявили, че са притеснени от това, че децата им не се хранят достатъчно, докато 71 на сто признават, че редовно предлагат на детето си по-голямо количество чипс, отколкото се препоръчва.

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати