Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Домашната храна ни пази от диабет и напълняване

Домашната храна ни пази от диабет и напълняване

Готвене

Храненето вкъщи ви поддържа тънки и ви предпазва от диабет. Ново изследване на Медицинското училище към Харвардския университет показва, че хората, които обядват и вечерят вкъщи, са много по-здрави и едва 10 % от тях страдат от наднормено тегло, за разлика от любителите на ресторантите. При хората, които ядат домашна храна, също така има с около 25 % по-нисък шанс да развият диабет, твърдят учените.

Проучването показва също така, че общото здравословно състояние на хората, отскачащи до домовете си в обедните почивки, е с пъти по-добро от това на колегите им. Според харвардските учени това се дължи на няколко причини. Първо, в повечето случаи домашно приготвената храна е много по-здравословна, също така хората са склонни много по-малко да пият сладки газирани напитки вкъщи и не на последно място самата физическа активност при ходенето до дома оказва влияние.

Изследването е направено по повод лавинообразното повишение на диагностицираните случаи на диабет от тип 2. Опасното заболяване, което се подхранва от затлъстяването, изяжда средно по 10 % от бюджета за здравни грижи на всяка европейска страна. То причинява редица усложнения като инсулт и сърдечни пристъпи, слепота и проблеми с кръвообращението, водещи до ампутации.

Автор на проучването е Генг Зонг. Той и екипът му достигнали до своите изводи, като проучил хранителните навици на близо 100 хиляди мъже и жени на възраст до 26 години. Доброволците били интервюирани относно хранителните си режими, начина на живот и местата, където обикновено обядват и вечерят. Абсолютно всеки от тях бил без диагностициран диабет в началото на изследването, но в края му повече от 9000 от участниците развили разновидност тип 2 на заболяването.

Домашна храна

Анализът разкрил, че хората, ядящи у дома, са много по-малко застрашени от диабет. Тези, които вечеряли от пет до седем пъти у дома, имали 15 процента по-нисък шанс от развитие на състоянието. Хората, които обядвали вкъщи от три до пет пъти седмично, пък имали цели 25 % по-нисък шанс от развитие на диабет.

При 90 % от обичащите семейните вечери също така не било регистрирано наднормено тегло. Интересен факт бил, че жените са склонни много повече да се хранят здравословно и да тренират от мъжете. В проучването обаче има важна забележка. Резултатите му не важат за хората, които готвят полуфабрикати и предварително подготвена храна, а само за тези, които приготвят традиционна вечеря с необработени продукти.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest